2012-12-17

To Öl – Snowball Saison

Detta är ett kul öl. För här kommer det ett par (blindgalna) danskar. Detta öl provades på fat när To Öl och Mikkeller hade en räd genom Sverige och då börjar man ju så klart i Sveriges finaste delar. Malmö!

Så här säger dom själva om sin julöl om jag får göra en fri översättning från danska till svenska.
Nu får det vara nog med dessa vidriga maltiga och söta julöl. När du äter den tunga ankan med den feta såsen (man äter anka till julen i Danmark men även i delar av Skåne) är det sista du vill ha en ännu tyngre öl. Nej du vill ha hjälp att sänka middagen och underlätta för magen och halsen. Det du behöver är en Snowball Saison
 
Jag är inte den som är den. Jag håller med. Vi äter ofta anka eller kalkon och det är faktiskt lite tungt att sätta i sig en maffig och söt julöl.
 
I glaset möter man en ljus öl med ett läckert vitt skum.
 
Doften är väldigt fruktig och trevlig. To Öl är ett av de skickligaste bryggerierna i världen på att hantera humlebaser. Det doftar jäst och frukter som päron och lime.
 
Ett mousserande och torrt öl som har humlats perfekt. Det är väldigt ljuvligt. Det är blommigt som tusan, väldigt härliga smaker av päron och av lime. Det är svårt att förklara men det är lite krispigt och lite smak av funk.
 
Att göra detta på den legendariska jästen Brettanomyces och blanda in laktosbakterier. Det ger den lite extra syrlighet och jästen bidrar med det krispiga.
 
Ja detta är väldigt gott till den feta danska julmaten, därmed inte perfekt till den svenska. Men det är ett öl man kan unna sig på kvällen och bara njuta av. Väldigt svår balans om vad jag ska ge betyg. Nej det får faktiskt en nia, för detta är kanon!
 
Julölsindex: 9/10
Pris 80 kr / 40 cl fat
Finns inte i Systembolagets sortiment

Inga kommentarer: