2010-01-11

Ölråd: 091218 Ekström

Lite sent på det men det har ju varit jul och sånt. Men här kommer protokollet från Ekströms senaste Ölråd!

Denna gång var det dags för en ny överraskning för Ekström. Förra gången hade alla övriga medlemmar odlat mustasch men det märkte han minsann inte så denna gången fick det bli en SUIT UP! istället! Se http://www.youtube.com/watch?v=TT_vf5ioXXk


Ekström tyckte det var så här kul när alla vi kom uppklädda och fina. -->
Nostradamus
Land: Belgien
Distrikt: Belgien
Alkoholhalt: 9,0 %
Färg: Något oklar, rödbrun färg.
Doft: Stor, nyanserad doft med rostad ton, inslag av russin, muscovadosocker, kaffe och mörk choklad.
Smak: Fruktig, nyanserad smak med sötma och rostad ton, inslag av sultanarussin, sirap, aprikos och choklad. Jästfällning.
Pris: 29.30 kr

Olsson: Fint skum med livliga bubblor. Bra fruktighet med inslag av torkad persika. Kraftig alkoholsmak som känns lite för påträngande.
Betyg: 5

Henning: Smakar söt russin och sockrade kryddor. Doften är härligt kraftig. Detta är en öl som passar för sig själv, att smuttas på efter en god middag.
Betyg: 4

Eberlund: Svårbestämd öl. Inte en av de bästa om man jämför med andra öl i prisklassen. Alkoholen lyser igenom i smaken fast på ett rätt bra sätt. Lite fruktig smak också. Överlag ganska trevlig. Farligt lättdrucken med tanke på alkoholprocenten. Helt ok!
Betyg: 6

Balder: Jag har bedömt denna tidigare. Att prova ett öl en gång till skadar inte. Men jag förändrar inte min åsikt. Det smakar för mycket alkohol. Eftersmaken är som ett turkiskt te. Smakar äpple och socker.
Betyg: 4

Röstlund: En som inte vet vad den vill. För ljus för en mörk öl och för mörk för en ljus öl. Söt doft med starka drag av äpple. Frisk smak med lite äpple, en gnutta mandelmassa och en bit russin. Tyvärr för starkt genomslag av alkohol och för lite smak som alkoholstyrkan inte kan pusha upp.
Betyg: 4

Ekström: En underbar smak av jul. Härligt hopplock av smaker. Tar man en för stor slurk så kommer alkoholhalten på 9% och gör sig påmind. Tror att den ska förmodligen njutas kall.
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg: 4.6


Ola Dubh Special 12 Reserve

Nästa öl hade bland annat smileys i skummet!Land: Storbritannien
Distrikt: Storbritannien
Alkoholhalt: 8,0 %
Färg: Mörk, brungul färg.
Doft: Nyanserad, maltig doft med inslag av fat, rökta charkuterier, mörk choklad, pumpernickel och tjära.
Smak: Nyanserad, maltig smak med viss sötma och tydlig beska, inslag av fat, rökta charkuterier, mörk choklad, pumpernickel och kaffe.
Användning: Serveras vid cirka 10-12°C till rätter av lamm- eller nötkött, eller till smakrika rätter med svamp.
Pris: 49.30 kr


Henning: Doften känns som en ånglokomotiv där du tappat en flaska Highland Park. Mörk, mörk, mörk och en underbar ton av tjära. Whiskyn växer på dig och man förstår att bryggaren gjort sitt bästa. Unik smak.
Betyg: 8

Olsson: Whiskyfatslagrad öl tilltalar mig egentligen inte, men i detta fall kan jag faktiskt uppskatta det! Har tagit de bästa whiskysmakerna och filtrerat bort de som retar mina smaklökar i vanliga fall. Underbar rökighet.
Betyg: 7

Ekström: Hej! Vilken god öl! Kan inte ens förstå att jag tvivlade på dess gudomlighet. Kraftig ton av choklad och en hint kaffe som kommer fram. Den ligger lent och mjukt i munnen.
Betyg: 7

Röstlund: En öl svart som natten. Söt doft av torkad aprikos och amarellilakrits med ett rökigt slut. Superbalanserad och fyllig med fin eftersmak av torv.
Betyg: 8

Balder: Är detta verkligen en öl från Skottland? Ball? Chokladig, söt, rökig och lite vanilj. Låter konstigt men det är gott. Extremt balanserad. Skobåtslampeindex: Svart. Balderindex: 7.
Betyg: 7

Eberlund: Riktigt maffig njutaröl med en rökig smak som för en gångs skull inte förstör ölen för mig. Man orkar bara dricka en sån här men mer behövs inte för man njuter gärna länge av den. Riktigt sexig flaska också.
Betyg: 8


Genomsnittsbetyg: 7.5


Einbecker Winter-bock


Land: Tyskland
Distrikt: Tyskland
Alkoholhalt: 7,5 %
Färg: Ljus, rödbrun färg.
Doft: Maltig doft med inslag av humle, rågbröd, örter, timjan, aprikoser och citronskal.
Smak: Maltig smak med inslag av humle, rågbröd, örter, timjan, aprikoser och pomerans.
Användning: Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av gris-, lamm- eller nötkött.
Pris: 18.90 kr

Olsson: Jag känner igen doften. Känns som när man drack tysk vodka och billig tequila och några timmar senare levererade det längs en trottoar i en övergiven förort. Doften är lika osmaklig då som nu. Kraftig alkoholsmak med sura och beska dofter. Inte bra alls.
Betyg: 1

Eberlund: Jävligt dålig doft med en blandning av gödsel och halm. Rätt obehagligt. Bra förstasmak men sen kommer en eftersmak som påminner om doften och det smakar fan inte bra! Tyvärr....
Betyg: 2

Balder: Första som slår mig är att jag varit i Einbeck. Plus för det! Ölet i sig är typiskt tyskt. Dvs för tyskt för min smak. Jag må ha min syster i Hannover och hjärtat i HSV 96 men inte i Einbeck. Till Jul dricker Balder Glühwein och inte Einbecker Winter-Bock. Eftersmak: Otrevlig.
Betyg: 3

Röstlund: Doft som påminner om rester brända i ugnen. Svårbestämd smak som avslutar med lite galla.
Betyg: 1

Ekström: En helt ok öl men den var lite av en besvikelse med tanke på andra bocköl som åkt genom strupen. Smaken är som vilken annan vanlig öl som finns på Möllan. Får en svag fyra av mig pga Tysklands ambition till att brygga god öl.
Betyg: 4

Henning: Den som kan brygga ett gott bocköl är bra på det men inget mer. Ölet lever inte upp till förväntningarna. Avsaknad av eftersmak och något oljig drar ner betyget.
Betyg: 3

Genomsnittsbetyg: 2.3

Ja det var det Ölrådet! Hur Henning missade eftersmaken i Einbecken är ett mysterium men smaken är som baken :D


Inga kommentarer: