2010-01-31

Ölbryggning - Första dagen

Idag var det äntligen dags att börja brygga öl. Min kära ölrådskollega Olsson var med och hjälpte till att forma min första brygd med sin expertis. Eller inte, han bara hjälpte till och var precis lika förvirrad som mig. Han fick även agera modell på bilderna eftersom det var jag som stod för dokumenterandet. Nu när han vet hur det går till har han inga ursäkter för att misslyckas med sin egna öl.

Det jag har köpt i utrustningsväg är bland annat:
24l kastrull
Köksvåg
Hydrometer
Mätrör
Rengöringsmedel
Jästunnor med jäsrör
Hävert
Termometer (som gick sönder så måste köpa en ny)
Påsar för humlekok
Påse för maltkok

Ingredienserna som nämnts tidigare är:

Trappist High Gravity jäst
Cascade kottar, 2008, 7,0% alfasyra. Amerikansk humle.
Saaz kottar, 2009, 3,2% alfasyra. Tjeckisk humle.
Special B, den mörkaste av de belgiska karamellmalterna.
Caramünch I, mörk karamellmalt.
Mellanmörkt torkat maltextrakt, dvs fusket.
Ljust kandisocker
Inköpt på Humlegårdens Ekolager

Här kan vi se bland annat ingredienser.


Först vägde vi upp och krossade specialmalten... Karamellmalten samt Special B.


Här ovan ser vi vår malt och när vi väger upp det samt några noggranna beräkningar utförda av Olsson. Viktigt att anteckna vad man gör annars kan det gå galet.

Sedan var det dags att mäska, dvs man har malten på en viss temperatur under en viss tid för att få ut det man vill ur malten. Detta löste vi genom att värma vatten till rätt temperatur och sedan stoppa hela kastrullen i ugnen för att hålla den temperaturen jämn.

Under tiden som vi väntade på detta vägde vi upp humlen och la den i humlekokpåsarna.


Sedan var det bara att vänta tills malten var klar. Så här såg det ut. Och så här ser Olsson ut när han väntar.



Sen när det med malten var klart så var det en lång väntan för att koka upp en massa vatten så det verkligen kokade ordentligt. Fast innan vi gjorde det passade vi på att sila bort eventuella maltrester som vi inte ville ha med i ölen.


Efter det var det dags att slänga i kandisockret, maltextraktet och den första humlepåsen. Sen efter 45 min var det dags för nästa och efter ytterligare 5 min var det dags för den sista humlepåsen. Totalt kokade det i en timme. På bilden till vänster ser ni maltextraktet och till höger humlepåsarna.


Sen var det dags för kylning. Tog sån jävla tid i snön så vi tog en soppåse i en kartong och hade isvatten i det. Vet inte om det gick fortare men då kunde vi i alla fall vara inomhus. Någonstans här gick termometern sönder och visade att det var 142C varmt i vörten och sen la vi den i snön och den visade då 87C.


Sen slutligen var det dags att mäta Original Gravity som man sedan använder för att räkna ut alkoholhalten. Här ser vi sambon Lagerström som övervakande bryggandet och som försökte se vad det stod på hydrometern. Efter detta var det bara att tillsätta jästen och sedan på med locket och sedan var det klart. Nu är det bara att hoppas att ölen börjar jäsa ordentligt! Återkommer med mer info och bilder på detta de kommande dagarna.

Ölen i sig verkar bli lite mörkare än jag trodde och vet inte riktigt hur den kommer smaka. Det återstår att se men det känns som det blir något i stil med en brown ale. Hoppas det är drickbart för detta tog drygt 6 timmar att göra. Men det var jäkligt kul och intressant och ser redan fram emot att göra nästa öl.

Stay tuned för mer, det kommer bli lite om buteljeringen och annat senare!




3 kommentarer:

Patrik Olsson sa...

Ska man inte ha vatten i jäsröret förresten?

Almryd sa...

vet inte

Henning sa...

Hey Eberlund,
Vilket datum blir det klart?