2011-01-31

2-årsjubileum för Ölrådet: Ölråd ute i skogen. Deus Brut Des Flandres, Nörrebro New York lager & King's County Brown, Bush Ambrée Triple, Three Floyds/Mikkeller Oatgoop!

För att fira att vi nördar i Ölrådet nu har provat öl tillsammans under två års tid begav vi oss iväg till mina föräldrars stuga ute i skogen i Sösdalatrakten för en helg med öl, avkoppling och grillning bland annat. Jag stod som kvällens värd för Ölrådet och jag hade en hel del godis att bjuda på.
Dessutom under lördagen körde vi lite ölprovning på det vanliga sortimentet på Systembolaget, så det inte bara blir en massa obskyra öl som är svåra att få tag på. Mer om det de kommande dagarna, detta inlägget kommer handla om fredagens Ölråd.
Eftersom vår kära Ekström visst tyckte att det var viktigare att åka till London och jobba än att dricka öl med oss så uteblev han denna gången i betygssättningen. Däremot hade vi vår gode vän Johansson med istället för att skriva lite gästbetyg. Däremot räknas inte hans betyg in i genomsnittet för varje öl, det håller vi inom oss 6 som Ölrådet egentligen består av.

Hur som helst, öl var det.
Som sagt, det var lite av ett firande så det första ölet var ett självklart val. Det var faktiskt Johanssons idé och han stod för den bjudningen. Tack så mycket!

Deus Brut Des Flandres
Bryggare: Brouwerij Bosteels
Alkoholprocent: 11.5%
Land: Belgien
Pris: 219 kr (75cl, Systembolaget)

Första ölet är lite speciellt. Det är gjord som öl brukar göras, förutom det faktum att det åker en vända till Frankrike också där det tillsätts champagnejäst och genomgår en process likt den med champagne.

Vad tyckte vi om detta då?

Balder:
En annorlunda färg, som självklart påminner om champagne.
Fina små flyktande bubblor.
Doften har en fin fruktig doft likt fläderblomster.
Även smaken är likt fläderblomssaft. Smakar jäst och det är någon konstig bismak jag inte uppskattar.
De 11 % abv är väl dolda, men det saknar mer eller mindre eftersmak. Mycket bra grundsmak som glider ner gott.
För övrigt stör jag mig på det skumma namnet.
Betyg: 7

Eberlund:
Rolig öl. Väldigt ljus med lite funky doft. Lite örtig doft. Torr, fruktig, lite flädrig smak med tydliga champagnetoner. Spännande!
Betyg: 7

Olsson:
Märklig men rolig öl. Jag kan inte beskriva doften riktigt. Den känns väldigt egen; på gränsen till unken men ändå bra. Lite söta godistoner. Smaken känns som doften. Påminner lite om den konstgjorda smaken man kan känna i många krieköl. Fast detta känns mer harmoniskt än kriekarna brukar göra.
Betyg: 7

Henning:
Doften är väldigt anonym, ljus och tunnt gul färg. Själva utseendet påminner om en läsk och det är en läskande dryck. Jag hittar pärontoner, socker, sirap, körsbär och annan fruktighet och en torrhet som i en fincider. Bubbligt och lättdrucket. Ölet är en underbar ide, men du känner inte att du vill ha mer, mer, mer och betyget blir därefter.
Betyg: 4

Röstlund:
Jästig och ganska frisk doft. Smakar lite lightäppledryck, speciell öl och rolig men lämnar inte så mycket kvar.
Betyg: 5

Johansson:
Fruktig och söt doft som luktar mer som ett vitt vin än en öl. Mkt ljus och tunn färg med små små bubblor. En kraftig men mkt temporär skumkrona som försvinner helt. Smaken ger ingen hint av kolsyra. Smak som påminner en del om chmpagne med en viss torrhet. Hintar av päron. Mild till smaken för att ha ett abv på över 11%. Intressant och god i lagom mängd.
Betyg: 7

Genomsnittsbetyg: 6


Sedan gick vi vidare till nästa öl. Ett öl jag köpte under vår Belgienresa i somras och som jag har varit sugen på väldigt länge.

Bush Ambrée Triple
Bryggare: Brasserie Dubuisson Frères
Alkoholprocent: 12%
Land: Belgien
Pris: €4.20 (75 cl, supermarket i Bryssel)


Olsson:
Detta är en av mina favoritgenrer. Doften är precis som den ska vara. Ganska jästig och fruktig. Smaken är också precis som den ska. Det är lika svårt att beskriva en bra tripel som det är att missa att en tripel man dricker är en bra dito. Hängde ni med? Poängen var i alla fall att jag har svårt för att beskriva detta. Men det är jäkligt bra.
Betyg: 9

Johansson:
Kraftig stickande doft som känns precis som en triple. Man känner doften av en stark öl. Mörk, grumligt orange utseende. Smakar liksom många andra belgiska tripplar, väldigt balanserad och fruktig. Kraftig eftersmak med mycket kolsyra. Belgare är en favorit och denna leder sina landskamrater i täten.
Betyg: 8

Eberlund:
Mörkare än en vanlig tripel traditionellt är. Ambree förklarar färgen. Luktar som en triple brukar göra, kanske lite mer fruktkaka? Skummet varar längre än man är van vid från en belgare. Mastig smak, tung fruktighet och maltighet, alkoholen känns på ett bra sätt. Det värmer i magen. Detta är nära en fulländad tripel, iaf den bästa jag druckit. Underbart!
betyg: 9

Balder:
Triple tillhör inte alltid mina styrkor då det många gånger känns lite överkolsyrat. Men denna är god, en överkolsyrad öl visst, men det är en maltig dryck och smakar en del aprikos och aningen bananer av skum. Skumbananen känner man redan i doften. Ölet är vinöst men tyvärr lite spritigt men inte för mycket. Bra munkänsla.
Betyg: 7

Röstlund:
En fin triple som känns mörkare än vanligt, lite mer ambrée. Det går igen i smaken som jag upplever som mer maltig än andra triplar. Kolsyran chockar lite i början men efter ett tag lägger den sig, och det blir en njutning.
Betyg: 8

Henning: Kalasgod öl som verkligen har mycket, mycket smak, mycket kolsyra och mycket eftersmaker, och mycket alkohol. Detta ölet är ett gediget hantverk som har fyllig kropp och toner av fikon, smultron, skumbanan och tuttifrutti. Njutes kyld vilken dag i veckan som helst. En riktig favoritöl.
Betyg: 8

Genomsnittsbetyg: 8,2


Bra betyg på den, sällan vi får över en 8:a i snitt! Raskt vidare med ölen, nu blev det lite välhumlad lager som jag burit med mig från besöket vid Nörrebro Bryghus i Köpenhamn. De har ju en kyl där med Beer to go som man kan köpa med sig om man vill.

Nörrebro New York Lager
Bryggare: Nörrebro Bryghus
Alkoholprocent: 5.2%
Land: Danmark
Pris: 25 DKK (33 cl)

Olsson:
I en tid då folk ska vara så jäkla ölcrediga så har lagern hamnat lite i skymundan. Det räcker med att slå en snabb blick över kvarterskrogens öllista för att förstå varför, men detta är ett bra exempel på att lager inte behöver betyda intetsägande. Ett typexempel på en maltig och perfekt humlad lager. Den har de bra egenskaperna från en klassisk lager (allsidigheten), men utan att bli för tam.
Betyg: 7

Röstlund:
Ofta när det säljs en stor stark, så säljs det en lager i ett stort glas. Ofta är dom vattniga och smaklösa. Hade dom smakat som den här så hade världen varit en bättre värld. Välhumlad utan att ta över, väldigt balanserad. En finfin lager.
Betyg: 7

Balder:
En lager är alltid en lager har jag sagt tidigare. Men en välhumlad lager är faktiskt bra. Tänker på Mikkeller Amerikan Dream som smakar humle och sen dör. Denna har mindre humle i sig men har mer balans och maltigheten följer med. Nej tro nu inte att detta är en smaksensation. Det är en ok öl, men en bra lager, en mycket bra lager.
Betyg: 5

Johansson:
En doft som örfilar dig i ansiktet med humle, men som döljer det väldigt väl i smaken. Genomskinligt orange till utseendet. Maltig med lite godiskolasmak. Riktigt god Lager som ger det lilla extra man annars saknar i en lager. Ett bevis på att en lager inte bara behöver vara en stor stark på krogen.
Betyg: 7

Eberlund:
Massa humle i doften, fin klar bronsaktig färg. Humlen kommer inte så mycket i smaken, istället kommer maltigheten och en tydlig lagerkaraktär. Om lager ska smaka på nåt sätt enligt mig är det så här. Kan inte jämföras med tyngre öl men i sin egen genré är denna väldigt god, därav det ganska höga betyget. Fler lager borde smaka så här.
Betyg: 8

Henning: En käftsmälll av dansk maltighet och cascade-humle och det är helt fenomenalt. Balanserat och välgjort öl som du kan dricka till mat och även på egen hand. Brödigt och trevligt, en klar 7a.
Betyg: 7

Genomsnittsbetyg: 6.8

Vi fortsatte i samma spår sedan med mer Nörrebro-öl. En Brown ale vars recept är skapat efter Brooklyn Brown Ale. Oliver Garret, bryggare på Brooklyn, var med och skapade detta ölet.

Nörrebro King's County Brown Ale
Bryggeri: Nörrebro Bryghus
Alkoholprocent: 5.5%
Land: Danmark
Pris: 25 DKK (33 cl)

Henning:
Brun som natt i skogen och smakar därefter, mossa rostad bark och kryddig trästolpe. Ölet bjuder på maltig sockerbeta och trummande rökig skinka. Ett öl som säkert går bra med huvudrätten. Betyg: 6

Eberlund:
Drack denna från fat till en ankterrin på Bryghuset. Den var godare då. Det är fortfarande en potent brown ale men jag saknar den lilla rökigheten jag tyckte den hade då. Det lyfte ölet. Nu är jag lite besviken. Fortfarande gott.
Betyg: 5

Olsson:
Det känns lite som ekfatstoner i doft och smak, men väldigt tillbakahållet. En viss rökighet när ölen värms upp lite. Det känns som en bra borwn ale.
Betyg: 5

Balder:
Hej mitt namn är brown ale. Jag var en meningslös ölsort tills Really old brown dog samt India brown ale gjordes. Jag är inget undantag. Jag smakar lite choklad, lite malt, lite torkad frukt och en del hasselnötter.
Brown alen borde exponeras mer och den borde göras av fler för att bli roligare. Men lättdrucken är jag i alla fall.
Brown alen i texten är den som skrivit brevet.
Betyg: 4

Röstlund:
Brown ale är en favorit för mig. Den här faller inom ramen. Bra balans på alla plan. Betyg: En klar 7:a.
Betyg: 7

Johansson:
Luktar som en klassisk brown ale. Känner smaker av nötter, torr i smaken. Saknar den djupare smaken man ofta får av en Brown Ale. God men inte mer.
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg: 5.4


Egentligen ska vi ju bara ha 3 öl som vi provar men det brukar bli fyra. Bara för att vi firade i fredags tyckte jag det skulle bli en liten extra bonus på slutet.


Oatgoop
Bryggeri: Three Floyds/Mikkeller
Alkoholprocent: 10.4%
Land: USA/Danmark (brygd i USA)
Pris: 110 DKK (655 ml, Ölbutikken Köpenhamn)


Johansson:
Lukten av denna oatwine slår som parfymen på findlansfärjans taxfree, lätt att tro det är ett barley wine, likheten är slående. Mörkt kopparfärgat med en diskret skumkrona som lägger direkt. Relativt grumlig. Grymt humlad men välsmakande oatwine som är väldigt balancerat. Lagom kvarvarande eftersmak. Första känslan vid lukten och smaken säger allt. Ett klockrent öl.
Betyg: 9

Henning:
Detta öl tar dig vidare i livet som en ångvält med karnevalpyntning. Fantastisk doft och en superfin smak som tar ditt öldrickande till nya nivåer. Tack bryggarna för att ni tar ut svängarna och bjuder på en smaksensation utöver det vanliga. En öl för Ölprovningstillfället och för dig som vill ha det stora extra.
Betyg: 9

Eberlund:
Sjukt underbar doft. Humligt med barley wine-doft. Smaken är len, rund och underbar. Hänger kvar länge i munnen, med en skön avrundande sötma. Lite skön efterbeska. Väldigt balanserat och mycket mer lättdrucket än andra barley wines. Eller oatwine...eller vad man ska kalla det. Men fortfarande med tyngd. Skönt att det inte är sönderhumlat nu när Mikkeller är med i bilden.
Det får nog bli en nia.
Betyg: 9


Olsson:
Luktar barleywine, smakar barleywine. Lite för trött för att skriva mer. Det ser ut som om de andra skrivat ganska mycket så jag nöjer mig med det här. Eller? Ja, jag nöjer mig.
Betyg: 8

Balder:
Ett öl likt en dipa, men kallat en oatwine. Oatwine är ett barley wine egentligen. Doften kommer direkt när flaskan öppnas och när drycken slår emot glaset så börjar man lockas av den underbara humledoften. Humlen är det absolut mest framträdande i smaken ocks. Förvånandsvärt när det är en Mikkeller....ELLER?!?!?! Men Three Floyds håller nog igen Mikkel en aning och har istället anordnat en symbois med alkoholen och balansen är påtaglig. Ett riktigt bra öl som inte riktigt når upp till den perfekta höjden 10.
Betyg: 9

Röstlund: En öl som doftar likt en dipadränkt citrusträdgård på Amalfikusten. När man svalkar strupen med detta lena havrevin känner man största välbefinnande. Humle, malt och
havre i perfekt balans.
Betyg: 9

Genomsnittsbetyg: 8.8

Ja det var allt för denna gången. Följ standardsortimentprovningarna som kommer dyka upp nu i veckan.

Inga kommentarer: