2009-03-07

Om Ölrådet


Ölrådet har sitt säte i Malmö, och grundades av sex äldre pojkar med rötterna i samma stad. Ölrådets huvudsakliga syfte är att utveckla medlemmarnas intresse för och kunskap om öl. Ölrådets huvudsakliga aktiviteter består av ölprovningar hemma hos de respektive medlemmarna, med ett rullande schema med ett intervall på tre veckor.
Ölprovningarnas upplägg bestäms i huvudsak av kvällens värd, med utgångspunkt i vissa fasta rutiner:
1. Antalet öl som provas är tre. Dock får man ha fler om man vill.

2. Samtliga medlemmar avlägger ett betyg på skalan 1-10, och om så önskas, en kommentar om ölet, som senare publiceras på Ölrådets webbplats.

3. Varje medlem får vars en öl av respektive sort, förutsatt att storleken inte överstiger det normala. Ibland med vissa dyrare/sällsynta öl får man finna sig i att dela på flaskorna.

4. Ölrådet handlar om att testa öl på det sätt öl oftast dricks - hela. Vi spottar med andra ord inte i glasen, utan dricker först hela ölen, och avlägger sedan betyg. Vissa menar att detta förfarande har en negativ effekt på smaklökarna och det allmänna omdömet för kvällens senare provsmakningar. Vi kan inte mer än respektera denna synpunkt, och konstatera att det inte faller i vår smak att hylla ölet samtidigt som vi förkastar berusningen.

5. Vi ger inte sken av att veta vad vi egentligen håller på med.

Vissa av oss (och fler av oss är i tankarna) håller även på med hembryggning och det skrivs om det här på bloggen också. I princip det mesta ölrelaterade skrivs det om här.
Varför har vi en toffel med segel som logotyp?
Jo, det är för att en av medlemmarna köpte en toffel med ett segel på, med en lampa i, i present till en annan i Ölrådet. Och på något sätt blev denna Skobåtslampa, som vi kallar det, vår maskot och är med på alla Ölråd. Vi kontrollerar ölets färg i skobåtslampans sken och ger det ofta ett inofficiellt skobåtslampsindex. ;)

Inga kommentarer: