2012-02-13

Ölråd 20111216 hos Ekström: Sierra Nevada Estate Homegrown Ale, Kona Pipeline Porter,Iron Fist Brewing Gauntlet Imperial IPA, Dogfish Head 90 Minute IPA

Innan jul var det dags för Ekström att hålla Ölråd igen. Tagit ett tag med att få upp det på bloggen men nu är det här. Vi var en man kort i Göteborg den gången eftersom jag (Almryd) inte kunde följa med. Följande godsaker missade jag.

Sen vill jag också nämna att i och med Ekströms Ölråd passerar vi 100 officiellt Ölråds-provade öl! Hurra för det :)

Sierra Nevada Estate Homegrown Ale
Land: USA
Alkoholprocent: 6,7%
Pris: ?

Ekström:
Tyvärr så är jag väldigt täppt i näsan och har svårt att känna dofterna klart och tydligt men efter mycket om och men så kommer lite dofter av humle och lite frukttoner. Smaken är len och mild, humle och malt i sann amerikansk anda. Jag gillar den skarpt, och den har också organisk humle så det är ett plus i kanten...
Betyg: 6

Henning:
Trevlig doft av citusfrukter, men det är när du kommer till smaken som denna ölen lyfter som en långsamtgående helikopter. Rent humlig och härlig med bitar av apelsin och ett stick av insidan på ett bananskal som övergår i en skön efterbeska. Ölet passar vilken tid som helst på dygnet och har med sin renhet många poäng att plocka i framtiden, varför finns inte ett sådant här öl i din vanliga mataffär. Det närmaste du kommer är Nanny State, som saknar den amerikanska touchen.
Jag vill skriva en bok om denna ölen.
Betyg: 8

Olsson:
Det doftar godisaprikoser och humle. Påminner om många av Sierra nevadas andra öl. Jag gillar det.. Detta borde vara en Stor stark (TM).
Betyg: 6

Balder:
En fantastisk doft, som får mig att drömma mig till ett tropiskt fruktland. Det doftar persikor och sharonfrukt. Smaken blir därför en liten besvikelse. Det är en jordig och gräsig smak. Lite smör innan den härliga humlesmaken tar sig in. Riktigt härlig efterbeska.
Betyg: 6

Röstlund:
Härligt med humle, lite aggresivare än deras pale ale men väldigt balanserad. Trevligt med god ekologisk öl, det är inte varje dag.
Betyg: 7

Genomsnittsbetyg: 6,6


Kona Pipeline Porter
Land: USA
Alkoholprocent: 5,3%
Pris: ?

(Ekström sa att det var ananas i ölet men det stämde visst inte. Därav alla referenser till den frukten nedan)

Olsson:
Doftar som en hel jävla kaffefabrik som delar lokal med en hel jävla chokladfabrik. Den är len och mild samtidigt som där är en ordentlig kaffesmak. Det hela känns blandat med en mild mjölkchoklad. Som en Chococoffe när pulvret har fastnat lite i maskinen. Ni som har en Selecta-kaffemaskin på ert jobb vet vad jag pratar om. Ananasen är inte framträdande. Inbillar mig att jag känner den lite i någon slags syrlighet i eftersmaken. Antingen är det ananasen eller så är det något annanat.
Betyg: 7

Balder:
Återigen är det en underbar doft. Kola, massvis med rostat kaffe och en fin fin mjölkchokladdoft.
Ölet är väldigt tunnt men kaffet är fortfarande påtagligt. Man får en trevlig chokladsmak till detta med en mindre beska av mörkchoklad. Påminner om en chokladmilkshake med kaffe.
Betyg: 6

Ekström:
Första doften var som en kaffebomb. Men ju längre man sitter med den så jämnas den ut och blir ett med chokladdoften. Tycker att den har en kraftig chokladton som påminner om en 90%ig chokladkaka.
Smaken som en kall kopp kaffe och rätt tunn, inte så fyllig som jag tycker att porter brukar vara...
Det är som nästan som jag just druckit min första hela kopp kaffe... naj lite svårt att sätta in den i rätt kategori men fan ingen jävla ananas känner jag!
Betyg: 5

Röstlund:
Smakar kaffebönor täckta i choklad, balanserar precis på gränsen kaffesmak kontra fyllighet. Där den är tillräckligt fyllig för att inte smaka kallt kaffe. Eftersmaken kan påminna om ananas om man tänker på det riktigt länge, hade dock varit gott med ananas till.
Betyg: 6

Henning: Kraftig kaffighet och maltiga krämigheter som bäddar in de skarpt smakande choklad och pralintonerna. Good to ananas?
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg: 5,8Iron Fist Brewing - The Gauntlet Imperial IPA
Land: USA
Alkoholprocent. 9,5%
Pris: ?

Balder:
Humle hit, humle dit men ändå är det inte jättebeskt och absolut inte sött trots den höga fruktigheten. Detta ölet är likt en lök i lager av olika smaker. Sannslösa fruktsmaker i alla dess former. Förvånandsvärt balanserat. Detta Ölsson borde räknas som en storstark! 9,5 % ABV? Eller? Väldigt dolda alkoholtoner i all humlighetens härlighet. Chuck Norris Öl!
Betyg: 8

Röstlund:
Som en våt(humlad)dröm som besannas. Beskan: ganska sansad, söt? Inte så farligt. Annars då? HUMLE! För hela slanten.
Väldigt trevligt. Kan beskrivas närmast som att gå loss i en tropisk humlefruktsträdgård med sked och tratt(?).
Betyg: 9

Olsson:
Tomten kommer tidigt i år och han har släden fylld till bredden med humlekottar åt barnen. Tyvärr råkade tomtefan tappa de flesta kottarna i Gauntlet-koket, men vad gör det. Barn kan ju inte uppskatta öl ändå. Doften är helt underbar och man blir först orolig över att kinderna ska knipa sig av beskan, men när man väl smakar ölet så är den otroligt mild för att vara så himlestinn, humlen är överallt förutom där den inte ska vara. Sjukt bra!
Betyg: 9

Henning: Booooooom, bang vilken doft! Jag hittar lime i doften vilket jag aldrig gjort tidigare, även matiga frukttoner av svarta vinbär apelsin kryddnejlika kiwis. När smaken sedan virvlar ner i din strupe kan du räkna med en blast av smaker. Svarta vinbär och tunga humletoner. Jag vill säga jäst men den gömmer sig bakom alla sträva kryddor från humlen.
helt crazy. Californisk galenskap, en killer.
Betyg: 9

Ekström:
Save me jebus som Homer skulle sagt! Den första doften man känner är lite avskräckande... som första gången man såg youtube klippet "dead snake"s om inte var en "dead snake"...
humlen kommer in i näsan som tomten klättrar ner i skorstenen... tjockt!
Fyllig i smaken och lite krämig som gör att man nästan vill ha mer! Tror inte att jag skulle kunna sänka en 750 ml själv, kanske om jag hade haft den hela dagen.
It's AWESOME!!!!!!
Betyg: 9

Genomsnittsbetyg: 8,8


Dogfish Head 90 Minute Imperial IPA
Land: USA
Alkoholprocent: 9%
Pris: ?

Röstlund:
Say no more mon amore. Det här är 90 min, bra grejer. Goes without saying.
Betyg: 10

Olsson:
Bortsett från mina Belgiska kärleksbarn så kan detta vara den bästa ölen jag har druckit. Fina minnen till den också.. Om jag ska leta efter svagheter så kan eftersmaken kännas lite för söt. Man blir lite slibbig i munnen. Men nu griper jag efter halmstrån här, detta äär sjukt bra och jag skäms inte för betyget.
Betyg: 10

Ekström:
Mmmm mums med en tassel on top! It's a perfect match my friends! IPA tokig som jag är så kommer detta nog som min nr 1... citrus och humle i orgasm heaven! Den lever upp till alla förväntningarna som jag har längtat efter sedan jag köpte denna på whole foods i LA oktober månad i år.
Kan vara min första 10 om jag inte minns helt fel... kan vara den mer perfekta 10an i världen just nu!
Betyg: 10

Henning: Detta kan vara ölälskarens bästa vän. Ett gediget hantverk som smakar bättre än det mesta. Kvaliteterna som får detta ölet att vara ett av de yttersta bevisen på kvaliteten som hantverksbryggarna producerar är balansen i smakerna och munkänslan som är så nära perfekt man kan komma. Frukt-ansvärt goda toner av frukter, socker, melass och hyllade karamelltoner. Jag undrar vad min far hade tyckt om denna? Jobbet bakom ölet viser sig verkligen och detta är värt höga poäng bara för historien bakom, men jag älskar det och är verkligen ödmjuk för hur bra det är.
Betyg: 9

Balder:
Detta är välbalanserat och härligt. En mycket härlig söt karamellsmak. Den har en sak som ger den ett sämre betyg. Jag har druckit ölet på fat. Fy fan så mycket bättre det är då. Vill gärna ge en tia, MEN....jag kan inte pga fat-varianten. Världens bästa dubbel IPA. SLUTSNACKAT!
Betyg: 9

Genomsnittsbetyg: 9,6


Ja det var det Ekström bjöd på. Snacka om att man missade nåt... Hos Ekström hölls även en annan provning fast med vanliga standardöl som finns tillgängligt för alla på Systembolaget. Mer om det kommer upp senare och även från Hennings Ölråd som hölls nyligen.

2 kommentarer:

Anna sa...

Hur fick du tag på ölen från Kona? Går den att få tag på i Sverige?

Balder sa...

Hej Anna. Herr Ekström hade precis varit i USA. All öl är inköpt i LA. Så tyvärr blir det svårt att få tag på fem här.