Det dök in ett sms från Magnus där man kunde läsa att det var dags för en ölprovning. Temat var "Gammalt skit" och det utlovades riktigt gammal och exklusiv öl som ska provas.
Eftersom det var så övertygande med gammal bra öl så svarade jag fortfare än kvickt att jag gärna skulle vilja komma! Till slut var det jag, Magnus, Ronny och Thorsen som satte oss till bords.
Nu började provningen avta...eller ja det gjorde den inte men det började komma in normala öl innan Mange krossade oss med ännu maffigare öl. Detta inlägg tar mest med oss lite normalare öl från framförallt Danmark.
Först ut av dessa var ett Barley wine, som många vet är barleywiner optimala för lagring. Nu från ett bryggeri som inte längre finns men ändå finns. Jag pratar om Roskilde Öl (som numera heter Det lille bryggeri).
Smaken är snalik. En söt kreation men med väldigt härliga kola och knäck toner. En viss beska men inte alls mycket att skryta med på den fronten.
Jag har skrivit om Det lille bryggeris Barleywine tidigare och då gillade jag det verkligen.
Nästa öl ut var en Österrikare från källaren. NEJ detta var inget dumt skämt om Elisabeth. Det är verkligen så att det kom fram ett öl från Österrike som egentligen är från Schweiz. Jag talar så klart om Schamiclaus. Denna från året 2003.
Schamiclaus är världens starkaste lager, eller var iallafall för två år sen. Det är ett öl som görs 6 december varje år och räknas därför oftast in som ett julöl.
Bra för mig att få prova denna söta maltiga orkan, för jag har någon ståendes hemma själv.
Påminde väldigt mycket om mjöd faktiskt efter ett tag började ölet smaka väldigt mycket honung.
Ronny, var det ale?
Nästa öl ut var ett av Det Lille Bryggeris Barleywiner. Detta en exklusiv och limiterad version av barleywinet från 2009. Fatlagrad öl med en läcker silvrig etikett.
Det Lille bryggeri Barrel aged barley wine limited edition 2009.
Ölet smakade verkligen av fatlagringen. En riktigt trevlig vaniljsmak som låg på tungan under större delen av smakupplevelsen. Annars ganska lik den från 2007. En hög malitighet med en trevlig efterbeska. Beskan här var klart höge. Inte ett minus, men en liten stjärna i kanten till 2007an. Detta är dock ett godare öl då fatlagringen verkligen lyfter upp ölet en nivå.
Sist ut var förra årets bästa julöl, eller ja det var julölsbloggens bästa år 2011. Ölet är från 2009 bryggt av Amager och heter kort och gott Julebryg.
Skrev mer om det här: Julölsbloggen 2011 Amager Julöl.
Det är då en imperial witt. Som kanske inte alls kom till sin rätt efter de maffiga ölen. Men nu var det fortfarande väldigt gott. Härliga smaker av julgodis!
Imorgon förljer den helt galna avslutningen på kvällen. Ja det kunde verkligen inte ha blivit bättre än så!
1 kommentar:
Jag dricker bara Ale bALEder.
En riktigt bra recension av provningen.
Skicka en kommentar