2012-02-13

Unik provning från 70 80 90 och 2000 talet del 4

Det dök in ett sms från Magnus där man kunde läsa att det var dags för en ölprovning. Temat var "Gammalt skit" och det utlovades riktigt gammal och exklusiv öl som ska provas.

Eftersom det var så övertygande med gammal bra öl så svarade jag fortfare än kvickt att jag gärna skulle vilja komma! Till slut var det jag, Magnus, Ronny och Thorsen som satte oss till bords.
De tre tidigare uppdateringarna kan man läsa om här: Del 1, Del 2 och Del 3.

NU kommer avslutningen. Hänger ni med för den blir galen.
Vad sägs om denna vertikalen?

Westvleteren 12, 4 årig (bäst före 080209) vs 4 år gammal Rochfort 10 (bäst före 130911)

Jag själv har sagt tidigare att jag tycker att Rochefort 10 är minst lika bra om inte bättre än Westyn. Men jag har bara smakat på helt färska tidigare.
Det började dock bra för Rochfort 10, den har en mycket härligare doft. Ni vet den där fina doften som väldigt få öl kan få till.
Den där ärliga blommiga doften med en kryddblandning som vill röra runt i skallen på en.

Smaken då? Ja då är det genast 1-1 igen. Westvleteren 12an går inte riktigt att me ord beskriva den. Den är fenomenalt bra och vill verkligen spela första fiol.
Rochfort 10 lever mycket på att den är så komplex och hur den klämmer ur en mintsmak som förhöjer ölet med tanke på hur dimensionen ökar.
Westyn är enkelspårig som sitt ända minus, men balansen, herregud, denna balansen man besitter.

Jag sätter nu ner foten och säger som det är Westvleteren 12 ÄR den bästa trapistölen!

Förlåt, åter till provningen. NU har det blivit många öl och mina bilder efter detta är mer eller mindre helt svarta. Jag vet inte riktigt vad jag har sysslat med, men jag skyller på alkoholintaget för kvällen.

Nästa öl ut är ett old ale många känner till. North coast Old stock....från 2004.
Min ända nedskrivna kommentar blev POW! Nej Ölsson, inte du, utrycket bara.
Jävlar vad bra det ölet är att lagra!

Sen blev det lite Nils Oscar.
Först ut var Nils Oscar Rökporter från 2007. Hade tappat lite av sitt sting, men röken var intakt. Det var lite tunnare men frågan är om ölet blev sämre eller bättre av det. Jag anser det vara bättre.

Sen kom Nils Oskars Imperial Stout. En IS som man bara kan få tag på via Systembolagets privatimport. Kan inte riktigt utläsa vad det står eftersom Ronny spilde ut öl på mitt provningsschema. Jag tror att det var en 2003a?
Sveriges näst bästa Imperial stout.

Sen var det dags för lite danskt igen. När man får en Xbeeriment Black force one lägger jag inte fingrarna emellan. Denna underbara fruktiga och blommiga imperial stout med kanonfina humletoner men ändå de vitala chocklad och kaffesmakerna som blandas till den komplexa härlighet det ändå är. Det är ett kanonöl

Sen kom det fram en mycket annorlunda öl. Amager MurpHill. Jag ser att det är Mike Murphy(Lervig Aktiebryggeri) och Shaun Hill (Hill Farmstead) på bilden och redan här är jag fruktansvärt intresserad av vad det kan vara.

Detta är en porter, med klara rågsmaker. Det är en härlig smak av vanlij och jag börjar fundera på om det inte är lite majs i smaken. Jodå vist är det bourbonfatlagrat detta fenomelala öl som avslutar den galnaste provning jag någonsin varit på i hela mitt liv! Ölet har en snygg finish av choklad som jag kände hela vägen i bilresan hem. Nej vi körde inte! Vilse kom och plockade upp mig och Torsen så att vi inte skulle försvinna i natten!

Bjuder på lite extra bilder. Här ovan ser ni samtliga öl som provades under kvällen och nedan finner ni först en riktig vintage burk. Alla mins väl Perikles. Ja även jag som är åttiiotalist kommer ihåg hvorneer en Tuborg smager som besdt! Till höger är La Folies kork som kan ha varig möglig om man tittar på bilden. Det var den dessutom troligen. Men den satt i en av kvällens absoluta höjdpunkter.

Annars är det jag kommer härifrån mest med är 40 år av Thomas Hardy....FÖRTIO år av ölkultur. Wunderschöön mein herr!

1 kommentar:

Mikael sa...

Nils Oscars IS går att beställa styckevis på SB's hemsida! Man behöver alltså inte privatimportera den.