2012-02-05

Unik provning från 70 80 90 och 2000 talet del 1

Det dök in ett sms från Magnus där man kunde läsa att det var dags för en ölprovning. Temat var "Gammalt skit" och det utlovades riktigt gammal och exklusiv öl som ska provas.

Eftersom det var så övertygande med gammal bra öl så svarade jag fortfare än kvickt att jag gärna skulle vilja komma! Till slut var det jag, Magnus, Ronny och Thorsen som satte oss till bords.

Vi började kvällen med en hembryggd öl som hade tappat lite men fortfarande var riktigt god, att det skulle bli äldre var vi ju inställda på men när öl nummer 1 kom in.

Ett öl från 1972. Det var en Felix Kriek Speciaal från bryggeriet Brouwerij Clarysse.
Ett bryggeri som stängde ner för gott år 2003. Ölet är som ni förstår en Kriek, på milda 5% ABV. En sanslöst klar doft trots åldern. En viss doft av bränd knäck.
Smaken är enormt fruktig och det är en hög sötma utan att vara påtaglig och inte alls sådär artificiell som många är.
Jag måste erkänna att detta var den bästa kriek jag någonsin har provat. Thorsten flek in med att det inte var den bästa, men den var klart i topp tre.
Jag och Thorsten har haft lite diskussioner om det tidigare. Han tyckte att jag inte skulle betygsätta öl som jag inte förstod mig på. Han har så klart rätt i det. Jag gav en geuze från 3 Fontainen en 3 av 10 vid något tillfälle. Men nu när jag förstår mig på spontanjästa öler så får jag förhoppningsvis säga vad jag vill!

Jag och Ronny skrattade åt att ölet var äldre än oss två! Det var då Magnus drar in nästa öl, även detta öl kom ifrån 1972. Helt otroligt!

Ölet med det annorlunda namnet Roman Dobbelen Bruinen Flemish brown ale av Brouwerij Roman. Väldigt coola flaskor var det dessutom.

Smakade farinsocker och mörk sirap. Härlig maltsötma och en skum bitter eftersmak. Vi satt länge och dividerade om vad det kunde vara för något i eftersmaken. Men det var helt stilla i våra huvuden. Men det var något träigt, kanske rentav korken. Ölet smakade nästan som ett avslaget gammalt barley wine i stil med Sierra Nevadas Bigfoot. Dom andra skrattade åt mig när jag berättade om att jag ju faktiskt druckit utspädd Bigfoot när jag var bakis.

Nästa öl att komma in var turligt nog ett öl från när jag väl var född. Men stora delar av de som nu läser detta var det nog inte. Men det var från året 1986 och ölet var från Brasserie á Vapeur och var en engångs bryggd öl vid namnet La Follie. Samma sak här. Cool dammig flaska.

Vi letade efter vad det var för typ av öl och vi hittade på BA att det skulle vara en Belgian Pale Ale. Var i hela världen det nu är vet vi inte. Men ölet påminde om La Chouffe i både doft och smak. Riklig smak av päron och äpplen. Framförallt det sistnämnda. Man kände klara tner av mjöliga äpplen som har jäst lite. Helt fenomenalt bra öl! Glev över i en liten syrlighet men blev till slut en snabb sötma.

Sista ölet jag kommer att berätta om i detta inlägget är en Pannepott Reserva från 2005. Tro mig, du vill inte missa nästkommande för det kommer att bli riktigt sjukt då! De Struise brygger detta öl och är en liten personlig favoritbelgare.
Ett riktigt läckert öl med en doft som drar lite av mynta och plommon.
I smaken är det samma sak, men med en svartvinbärssmak som extra krydda på moset.

Detta skulle med andra ord kunnat vara en fullvärldig provning men det slutade inte här. Det kommer mera och det kommer att bli ännu sjukare.
För ölen Magne drog in efter detta....det vill ingen ölprovare missa.

3 kommentarer:

Fredrik - Ölhunden sa...

Fan vad kul att få pröva så många reliker samtidigt. Jag är mycket avundsjuk. Jag har också en reserva ståendes här hemma, men jag minns inte riktigt årtalet på min.

Thorsten sa...

Du skriver mycket bra Balder! Jag kan känna dofterna och smakerna igen. En magnifik provning.

Balder sa...

Fredrik: det blev som sagt sjukare!

Thorsten, tack för komplimangen. Vilken kväll det blev. Kam bli svårt att toppa.