2010-01-12

Ölråd: 100108 Henning

Decenniets första Ölråd!
Vårt 10:e Ölråd so far!

Och.. Första gången som vi är "anno inte detta året"! =)

Kvällens värd var: Henning

Broyhan Rød

Land: Danmark
Alkoholhalt: 5,7 %
Pris: 56.94 Kr /75 cl (köpt i Danmark, finns ej på Systembolaget)
Färg: Rödbrun färg.
Smak: Välbalanserad maltig sötma och
en tydlig bitter eftersmak.

Eberlund: Len och fin. Rätt liten kolsyra men precis lagom. Ingen smaksensation men jävligt trevlig. Vacker kopparfärg och söt doft. Svårt att säga vad som gör den god. Men god är den.
Betyg: 6

Olsson: Fina vetenyanser och ganska tydliga järntoner. Fin röd kopparfärg och ganska kort skum. Knäckigheten ger ölen dess charm.
Betyg: 6

Röstlund: Vacker kopparskimmer och maltig smak, enkel men len. Gott matöl.
Betyg: 6

Balder: Inte så imponerad efter halva glaset. Jag tycker att ju mer man dricker desto tråkigare blir ölen. Mer eller mindre ingen kolsyra vilket gör den lite blaskig. Färgen är nog det mest imponerande med sin kopparfärg. Ett plus till den snygga flaskan men tyvärr räknas det inte in i betyget.
Betyg: 3

Henning: Smakar som en klassiker, mjuk och god dansk med härlig maltig eftersmak som tonar ut i evigheten. Mycket prisvärd öl med arom.
Betyg:6

Ekström: En smak som påminner om Danmark och Ströget. En uteservering på Nyhavn en varm sommardag hade gett denna ölen nya höjder då den smakade som bäst iskall! Lättdrucken, tunn eftersmak och smaskig.
Betyg: 6

Genomsnittsbetyg: 5.5


Himmel Kys
Land: Danmark
Alkoholhalt: 9,0 %
Pris: 85.34 Kr /75 cl (Köpt i Danmark, finns ej på Systembolaget)
Färg: Mørkerød färg

Eberlund: Tog ett tag att komma på vad doften var. Sen kom jag på att det var precis samma som brödkryddorna vi hade i vårt hembakade bröd och jag hatade den lukten. Det gör att denna ölen smakar så med en touch av vodka. Sprithalten i ölen gör sig påmind på ett jävligt dåligt sätt. Gillar tyvärr inte alls. Får lite flashbacks från Falcons Julmumma, dvs en öl man är trött på efter tre klunkar.
Betyg: 3

Olsson: Jag kan inte låta bli att jämföra denna med Mikkellers Fra Til. Kryddningen är ganska lik men det är samtidigt ett typexempel på hur stor skillnad det är på ett öl med stark kryddning och fin balans, och ett öl med start kryddning utan balans. Fra til har balansen, medan denna spretar alldeles för mycket.
Betyg: 3

Ekström: Tyvärr har alkoholen en alltför tydlig ton som tar över hela ölen. Smaken vill gärna gå mot det belgiska hållet men det känns som ett mindre fiasko! 3:a håller inte måttet, kan det vara pga att den är dansk?
Betyg: 3

Henning: Wow! Smakrik och fruktig öl som bjuder på mängder av smaker. Lukten ger en hint av fikon och banan. Smaken bjuder på en explosion av fruktighet, beska och alkoholstyrka. Brödig ton. Passar bland annat för sig själv, i gott sällskap av andra njutningar.
Betyg: 7

Balder: Lukten är ungefär som en skål med fil och kanel. Färgen är mörk mörkröd. Smaken är en historia som påminner mycket om Nostradamus. Med andra ord en julöl med för mycket alkoholsmak.
Betyg: 5

Röstlund: Behaglig mörk färg med lätt karamellton. Söt och kryddig doft som lovar inträde i himlen och sticker till i näsan likt ett uppvaknande. Smaken åker åt alla håll, svårbestämd. En mångbottnad öl som är svår att smälta. Många smaker, kanske några för många. God men speciell.
Betyg: 6

Genomsnittsbetyg: 4.3


Stille Nacht
Land: Belgien
Alkoholhalt: 12%
Pris: 49,82 Kr /33 cl (Köpt i Danmark, finns ej på Systembolaget)
Smak: Det har kokats i flera timmar, bryggt med ljust malt med vitt socker i kitteln. Nugget humle ger en extra bitterhet för att balansera den extrema sötman på grund av densiteten. Smaktriangeln avslutas med något surhet från jäsningen.

Eftersom vår värd insisterade på att detta var en vinteröl och skulle drickas i kyla så klädde vi på oss och öppnade balkongdörren under tiden vi drack ölen. Det var -10C ute och det blev kallt som ***** väldigt fort. Men lite mysigt var det trots allt.



Eberlund: Fruktig som fan och stark som fan. Fattar inte varför denna är 12%. Förstör de bra smakerna som faktiskt finns i ölen. Synd att förstöra en bra öl genom att göra den cool och ha fett med %-motherfuckers. Men ändå, den går ner som en smuttöl. Sakta men säkert. Som en Long Island Iced Tea i ett land där sprit är billigare än blannevann.
Betyg: 5

Olsson: Det är lite kallt så håller mig kort. Fruktig, alkoholstark, belgiskt, obskyrt, söt och precis så som jag gillar det. Men inte så världsomvälvande.
Betyg: 8

Henning: En friskhet av pressat äpple möter dig i doften. Smaken är en symbios av knäckebröd och kryddor. Stark och varm i vintermörkret kan denna öl värma dig genom natten.
Betyg: 6

Röstlund: Som en söt tripel. Allt som en fulländad tripel ska ha men mer.
Betyg: 8

Balder: Doften är mjuk och trevlig. Smaken är också mycket fruktig men med mycket alkoholsmak. Henning gör årets roligaste med att döda alla sinnen genom att öppna dörren när det bergis är 200C minus. Nu när alla sinnen är döda så återstår en stor smak av mycket pomerans. Alkoholen smakar för mycket men i övrigt är det ett gott öl.
Betyg: 6

Ekström: Faktiskt en väldigt god öl. Den är en öl som har toner av frukt. En belgisk öl med potential. Men... Den hade starka toner av alkohol som drar ner betyget. En medelmåtta.
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg: 6.3


Som en avrundning på kvällen fick vi dela på 3 öl till.. så det blev bara en smutt var men det räckte fint.

Först var det två stycken Fair Trade-märkta öl. En med smak av quinoa och en med banan. Kortfattat vad jag tyckte: Quinoaölen smakade som en lager med nån konstig bismak. Det var sådär kort sagt. Bananölen var jäkligt god men inte fan smakade det öl. Påminde mer om flytande skumbananer med lite socker. Men det var icke desto mindre gott enligt mig men alla höll dock inte med om det.

Sist men inte minst (eftersom den var 50 cl och vi drack några 33 cl också) fick vi smaka på en Blå Chimpanse som verkade vara någon slags spoof på Blå Chimay... Vad vet jag. Den smakade ungefär så, som en Chimay men inte lika bra eller lika mycket så egentligen ingen mening med att dricka denna så länge det finns trappistmunkar.




Inga kommentarer: