2012-12-08

Brekeriet - Brettlehem

Julöl på brett. Ja det är ju en inbjudan till att leka med ordet. Brett är en förkortning på den legendariska vildjästen brettanomyces. I Skåne pratar man ju brett och i Djurslöv utanför Malmö hittar man bryggeriet Brekeriet. Bröderna Ek som charmat Sverige med sina trevliga öler och cider som de importerar från Belgien och Frankrike. Helt plötsligt för ca ett år sen kom det även fram att man skulle starta sitt eget bryggeri.

Ett av ölen, Cassis blev genast det bästa öl smaksatt med frukt från Sverige någonsin. Väldigt kul för Ekarna och även kul för Sverige att vi fått ännu ett bra och trevligt bryggeri.

Till julölet som fått det lite roliga namnet Brettlehem.

Det är kolsvart med ett litet gräddvitt skum.

Doftar kryddnejlika till tusen. Frisk, oerhört frisk rentav. Lite doft av pumpernickel och råg.

Smaken är även den frisk och lätt. Massiv smak an nejlika och precis som i doften är det en smak av råg och mörkt bröd. En riktigt trevlig beska från nejlikan hänger med genom hela och avslutar snyggt i en trevlig efterbeska. Känner efter ett litet tag en viss syrlighet som jag verkligen gillar.
Bretten bidrar till en krispighet som är svår att förklara. Ölet är faktiskt ganska svårt att förklara, det bör därmed upplevas.

Äntligen ett julöl som är ljuvligt juligt men inte sött som Sören eller extremt kraftigt. Därmed helt klockrent till maten.
Jag vet, jag säger emot mig själv, men med lite sötma hade det varit en fullpoängare. Men Ekarna är nära en kanon öl.

Julölsindex 9/10
Pris 40 kr 330 ml
Systembolagets lokala sortiment, går därmed att beställas

Inga kommentarer: