2012-12-08

Mohawk – Blizzard imperial porter 2010

Mohawk eller Stefan Gustavsson är en så kallad flygande bryggare. Just nu brygger han hos Slotskällan i Uppsala och Dugges i Göteborg innan han lyckats bygga upp sitt eget lilla bryggeri.

Men detta ölet är dock bryggt på Sigtuna Brygghus, där Stefan bryggde sina öl tidigare.
Stefan är en av de mest spännande svenska bryggarna just nu. Han brygger öl åt oss nördar men även åt vanliga människor. En av de bästa lager ölen jag någonsin provat kommer från Stefan och Mohawk.

Detta var tidigare mitt favorit öl från Mohawk och så kommer det nog att förbli ett bra tag till.
Ett kolsvart öl, med ett stort ljusbrunt skum.

Doftar mycket juligt. För oss skåningar doftar den som svartsoppa. Rikliga toner av ingefära och kardemumma. Gott om kanel och viss minimal rökdoft.

Ja det är så underbart! Äter man blodkorv uppe i norra Sverige? Lukta på det någon gång och tänk på att det faktiskt doftar lite som detta. Ja varför inte ta en till lite blodkorv och bacon?

En oerhört komplex dryck! En vinös men söt smak som bryts upp i två delar. Den ena är kryddig av julens alla kryddor. Med ingefäran, kardemumman, kanelen men även lite anis smak. Anissmaken ger lite härlig lakritssmak och det är verkligen upplyftande.

Den andra delen är den vinösa och även lite beska. Motsägelsefullt men det är ganska sant. Denna del påminner om ett barley wine. Russin, och lite valnötter.

Fantastisk! Förbannat gott.
Lyssna på mig nu, den mannen är ett geni!

Julölsindex 10/10
Pris: 21 kr 250 ml
Inköpt år 2011 och finns inte i Systembolagets sortiment

Inga kommentarer: