2012-12-13

Svaneke - Jul Spektakel

Jaha då är det dags för lite historia/geografi lektion. Detta är ett öl från Bornholm, en Dansk öl som ligger söder om Ystad. Det var geografin, men historian då? Jo det är ju så att Skåne en gång var danskt och det ligger kvar lite av detta så Bornholm som sagt ligger söder om Ystad.
Men det är även så att detta är platsen där det pratas mest likt det som en gång kallades rikssvenska. Så tänk på det i Stockholm när ni är kaxiga om och klagar på Sveriges charmigaste dialekt (skånskan) att vi är närmst den riktiga rikssvenskan.
 
Hur som detta ska handla om öl, och framförallt Svanekes julöl. Ett öl med en väldigt snygg etikett designad av Maya Hiort Pedersen som välkomnar julen till Bornholm.
 
En mörk, nästan svart dryck med ett brunt skum.
 
Doftar väldigt annorlunda, lite som ett gammalt hus fast med en doft av jäst och torkad, nästan bränd frukt även lite melass.
 
Smaken är rund och fin på, den brända doften finner man även i smaken. Jäst, lite äppelskal och lite trevliga julkryddor. En skön sötma från choklad och faktiskt en förhöjande liten touch av körsbär. När ölet är varmare kommer det en smak av kaffe.
Ölet är för övrigt väldigt milt då det är på hela 8% ABV, det är väldigt dolt.
 
Oerhört juligt faktiskt!
 
Julölsindex 8/10
Pris: 42 kr 500 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

Inga kommentarer: