2012-12-07

Mikkeller - Santas Little helper 2010

En dansk öl i belgisk stil och även bryggd i Belgien på De Proef. Detta De Proef som knappt har någon egen tillverkning av öl utan livnär sig å att sälja andras öl. Framförallt är det Mikkeller som satt den bollen i rullning och nu brygger en hel del andra även hos De Proef. Svenska Mohawk tex.

Mörkröd öl med ett krämigt snyggt skum.

Ja det är en riktigt härlig doft. Den karakteristiska belgiska jästen blandat med malten ger en väldigt fin doft. Doft av apelsiner och pomerans och sirap.

Väldigt härligt balanserat öl med en frisk och trevlig smak av torkad frukt och russin. Men den friska smaken av pomerans blandat med sirap. Det är riktigt trevligt. Det är även ganska kryddigt, men de har nog mattats av lite med åren. Men man känner en del kryddnejlika och ingefära.

Eftersmaken är av knäck och choklad.

Julölsindex 9/10
Pris: 44 kr 375 ml
Inköpt år 2010 och finns inte i Systembolagets sortiment

4 kommentarer:

Anonym sa...

2012an finns ju dock i sortimentet. Kan man köpa och spara två år :)

Balder sa...

Har du helt rätt i. Men jag ska berätta en liten hemlis för dig. 2012 års modell kommer senare idag. Men det är stor skillnad på årets mot denna.

Ulric sa...

He, he, kan inte låta bli..."Detta De Proef som knappt har någon egen tillverkning av öl"...fast det är väl just det de har, däremot få under eget namn ;)

Balder sa...

Jodå, dom har egen produktion också. Men deras egen öl är inte så framgångsrik direkt. Men jo dom har egen tillverkning.

Jag skulle nästan vilja framhäva De Proef som ett av de bättre bryggerierna som finns. Det finns nog inget som inte kan brygga. Det är dock sällan De Proef får cred för det.