2012-12-14

Schloss Eggenberger - Samichlaus Bier 2011

Ja då kommer vi till en riktigt klassiker. En av väldigt få öl från Österrike, men ursprungligen från Schweiz och Hürliman Brewery. Bryggd i Österrike hos Brauerei Schloss Eggenberger och länge känt som världens starkaste lageröl på sina 14%. Men i den klassen har man blivit frånsprungen av tyskarna Schorsbräu och deras Schorschbock.
 
Ölet bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca ett år innan det släps i handeln.
 
Detta är med andra ord ett öl från 2010 och bryggt hos Schloss Eggenberger i Österrike. Åter till vår kväll då vi provade en hel del Samichlaus. Dock är det inte Mange som serverar utan det är Kornmalt och Humlekottars egna skägghuvud Kristopher. Det var en öl med mycket öl som ni förstår och med ett helt gäng öl på 14% så slår det över en del. Mina anteckningar från kvällen är helt bortblåsta och jag läser solkatt som ända ord om detta öl. Men så finner jag dem igen och jodå, vist hade jag fått ner några stödord.
 
Doften är hör och häpna av sirap och nuscovadodocker. En doft av torkad frukt. Nästan inga tecken på russin. Mandeldoften beskrivs av något som jag antar är knäck.
 
Smaken är tunnare, och kändes relativt smaklös efter de andra ölen som hade satt sina spår. Den är fortsatt söt av sirapen och absolut mer spritig av de tidigare ölen vi provat. Men som jag sa tidigare, den är klart värmande. Smaken av russin är dock pricken över i:et även om det inte riktigt vill nå upp till några massiva höjder. Knäckebrödet som börjar bli ett signum är så klart med även här.
 
Julölsindex 6,5/10
Pris: 42 kr 330 ml
Ur Kristophers ölförråd och finns inte på Systembolaget.

4 kommentarer:

Kristopher sa...

"Det var en öl med mycket öl"? :D

Balder sa...

Precis! Det var en öl, med mycket öl i. Kommer du ihåg det?

Kristopher sa...

Nä.. Den kvällen är lite suddig. Men det låter som en solkatt!

Blogger sa...

BlueHost is one of the best hosting company for any hosting plans you need.