2012-12-14

Schloss Eggenberger - Samichlaus Bier 2003

Ja då kommer vi till en riktigt klassiker. En av väldigt få öl från Österrike, men ursprungligen från Schweiz och Hürliman Brewery. Bryggd i Österrike hos Brauerei Schloss Eggenberger och länge känt som världens starkaste lageröl på sina 14%. Men i den klassen har man blivit frånsprungen av tyskarna Schorsbräu och deras Schorschbock.
 
Ölet bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca ett år innan det släps i handeln.
 
Detta är med andra ord ett öl från 2002 och bryggt hos Schloss Eggenberger i Österrike. Jag börjar snubbla på fingrarna och sluddra lite i skrift, hur man nu än gör det. Ha överseende så är ni vänliga.
 
Nu är doften inte alls unken som från de två tidigare ölen. Nej detta är oerhört trevligt och inbjudande. Det är mycket doft av mörk sirap och råsocker. Lite smak av russin och viss del av torkade aprikoser. Den juliga doften av brända mandlar är inte heller helt dum.
 
Man förvånas återigen över att smaken är så intakt. Ölet är ”bara” 10 år gammalt och det borde inte ha förändrats så mycket. Fortsatt komplext men det är mer sirapssmaker än något annat. Den stora behållningen är dess russinsmak. Den är perfekt inskjuten i ölet och gör 2003an till den bästa av Samichlauser jag provat. Knäckebrödet som känt i samtliga av dessa öl är med även denna gång. Vinös och trevlig eftersmak men nu med en liten beska som ligger kvar lite längre än de tidigare har gjort.
 
Julölsindex 8/10
Pris: gåva 330 ml
Upphittat i Manges källare och finns verkligen inte på Systembolaget, men det gör 2012an

Inga kommentarer: