Ölet
bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man
återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands.
Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca
ett år innan det släps i handeln.
Detta är med
andra ord ett öl från 2002 och bryggt hos Schloss Eggenberger i Österrike. Jag
börjar snubbla på fingrarna och sluddra lite i skrift, hur man nu än gör det.
Ha överseende så är ni vänliga.
Nu är doften
inte alls unken som från de två tidigare ölen. Nej detta är oerhört trevligt
och inbjudande. Det är mycket doft av mörk sirap och råsocker. Lite smak av
russin och viss del av torkade aprikoser. Den juliga doften av brända mandlar
är inte heller helt dum.
Man förvånas
återigen över att smaken är så intakt. Ölet är ”bara” 10 år gammalt och det
borde inte ha förändrats så mycket. Fortsatt komplext men det är mer
sirapssmaker än något annat. Den stora behållningen är dess russinsmak. Den är
perfekt inskjuten i ölet och gör 2003an till den bästa av Samichlauser jag
provat. Knäckebrödet som känt i samtliga av dessa öl är med även denna gång. Vinös
och trevlig eftersmak men nu med en liten beska som ligger kvar lite längre än
de tidigare har gjort.
Julölsindex
8/10
Pris: gåva
330 ml
Upphittat i
Manges källare och finns verkligen inte på Systembolaget, men det gör 2012an
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar