Ölet
bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man
återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till
hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras
den i ca ett år innan det släps i handeln.
Detta är med
andra ord ett öl från 2009 och bryggt hos Schloss Eggenberger i Österrike.
Detta är ett av de öl jag själv lyckats spara undan. Jag har för mig att jag
även har en Helles någonstans, men det får vi se om jag lyckas skaka fram.
Eftersom vi
är inne på nutida öl så är det inte alls något unket i doften, snarare tvärtom.
Det är fortfarande doften av sirap och nuscovadodocker. En doft av torkad
frukt. Jag letar febrilt efter russinen, men de är inte alls så framträdande
som 2003an. Doften av mandlar är även den lite mattare och det är mer doft av
knäck.
Smaken är
tunnare än tidigare, den är fortsatt söt av sirapen. Nu är den mer värmande så
alkoholen kan komma fram på sina ställen. Jag dricker denna ganska kall och då
känns den lite spritig. Men efter att värmen kom upp i ölet så var det mindre
och mindre spritigt och mer bara värmande. Russinet som saknades i doften
kommer fram i smaken istället. Inte alls lika trevligt som jag vill minnas till
2003an, men absolut bra. Viss smak av sportknäckebröd men i övrigt inte den
bästa Samichlaus.
Julölsindex
6,5/10
Pris: 42 kr
330 ml
Inköpt år
2010 och finns inte i Systembolagets sortiment
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar