2012-12-09

Nils Oscar – Julöl 2001

Ett öl som alltid står högt i kurs är Nils Oscars Julöl. När den inte visades på julölssläppet den 15/11 höll jag på att bli tokig, men den kommer ju faktiskt den 1/12 istället så jag är åter ganska lugn igen!

Här kommer en rejäl genomgång med lite äldre modeller av denna, enligt mig, Sveriges bästa julöl.

Haha, detta är helt annorlunda. Det är ett helt annat recept än vad det var tidigare är, eller har jag fel?

Detta doftar sötare om än om söt malt. Det påminner om en gammal brown ale. Det slår mig då. Detta är nog en Scotch ale. Lite snabbt googlande och jajamänsan det är en Scotch ale. Där ser man. Man lär sig alltid något nytt!

Denna flaskan har jag fått av min bloggkollega Gyllenbock som tack för att jag avslutade hans långa tradition av att ha provat alla Nils Oscars julöl. Han saknade en från 2006. Den kommer lite senare idag så håll er lugna, det kommer!

Doften är förvånansvärt frisk och trevlig. Russin och mörk sirap.

Det är märkbart hur åldern har satt sina spår på kolsyran. Det är inte platt, men jag kan tänka mig att det var mycket mer tidigare. Jag har ju aldrig provat den från 2001 tidigare så jag skjuter lite från höften när jag säger det.

Smaken är i övrigt väldigt frisk och trevlig. Stor maltsötma som sig bör i öltypen. Det smakar en hel del russin. Lite jordigt på något vis och en avslutningssmak som påminner om paranötter.

Ja det var väldigt trevligt att stifta bekantskap med denna skotska Nils Oscar. Men så juligt är det faktiskt inte. Det får betyg efter julighet och inte om hur gott det är. Stort plus ska ni ha för att ölet är väldigt gott och jag hoppas att man kanske kan få se det igen i framtiden.

Julölsindex 6/10
Pris 0 kr 500 ml
Ölbyte och finns inte i systembolagets sortiment

1 kommentar:

Gyllenbock sa...

Kul att den fortfarande var såpass ok som den var. Kan meddela att årgång 2001 och 2002 hade samma recept. Drack min flaska för två år sedan, då var kolsyran nästan helt borta. Lite vibbar av papp men även en hel del kola, torkad frukt och nötter. Verkar som att vi kom fram till liknande slutsatser. Alltid lite småspännande att prova äldre öl. Återigen, tack för bytet, verkligen schysst!