2012-12-14

Hürliman - Samichlaus Bier 1997

Ja då kommer vi till en riktigt klassiker. En av väldigt få öl från Österrike, men ursprungligen från Schweiz och Hürliman Brewery. Bryggd i Österrike hos Brauerei Schloss Eggenberger och länge känt som världens starkaste lageröl på sina 14%. Men i den klassen har man blivit frånsprungen av tyskarna Schorsbräu och deras Schorschbock.
 
Ölet bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca ett år innan det släps i handeln.
 
Detta är med andra ord ett öl från 1996 och bryggt hos Hürliman i Schweiz. Det är alltså den sista någonsin som släptes på bryggeriet innan det slog igen sina portar. Luta er tillbaka för nu blir det historia.
 
Doftar lite unket som många äldre öl gör. Men det är ändå en stor sötma som når näsan och det är ändå en doft av torkad frukt. Precis som från 1990 års version men lite mindre unket och lite fräschare. Men det är i stort sett samma doft.
 
Man förvånas återigen över att smaken är så intakt. Fortsatt komplext och med kanderat socker och muskovado socker som blandats. Det tillkommer dock en lite större sötma av mörk sirap. Knäckebrödet är även det mer, men det är lite mindre framträdande. Återigen vinös i sin eftersmak men framförallt så skiljer det sig med att det har kommit fram en fin ton av russin.
 
Julölsindex 7.5/10
Pris: gåva 330 ml
Upphittat i Manges källare och finns verkligen inte på Systembolaget, men det gör 2012an

Inga kommentarer: