2012-12-06

Mikkeller – Fra till Via

Jaha, då blir det ett litet Mikkeller maraton. Mikkel Borg Bjergsö mannen bakom Mikkeller öser ut öl på marknaden och det är därför inget konstigt att vi därför kan köra ett riktigt Mikkeller julölmaraton.

Vi började med en Fra Til från 2008 sedan en Till Via Fra från 2009 och nu en Til Fra Via 2011. Första gången den dök upp på systembolaget var år 2009 och jag kommer nog att dra fram även den från 2009 och en från 2011 innan vi går över på nästa öl!

Jag börjar med frågan som jag ställer mig varje år. Vad heter den egentligen? Det finns många namn på detta öl. Men 2008 ska den ha hetat Fra Til. Sä här ser det då ut om man ser över vad denna Imperial Porter har hetat genom åren.
2007 Til Fra
2008 Fra Til
2009 Till Via Fra
2010 Fra Via Til
2011 Til Fra Via
2012 Fra Til Via
Med andra ord bara en konstellation med ord som betyder mer eller mindre samma sak.

Ölet som släpps på Systembolaget är dock Fra Til, men jag lyckades få med mig denna hem från Danmark, så jag räknar detta som årets julöl då det verkar vara ett identiskt recept. Ändra om gärna om jag har fel.

Precis som tidigare är det motorolja med ett stort brunt skum.

En underbart komplex doft. Det är rökt och charkuterier. Vörtböd, pumpernickel, choklad och kaffe.

Väldigt trevlig och komplext öl, verkligen gott! Mörkrostat kaffe, en hel del choklad som är himmelsk! Soja blandas med julgodis så som brända mandlar och knäck. Men smaken av kaffe och choklad kommer tillbaka och är riktigt riktigt bra!

Gillar man kaffe och choklad kommer detta ölet att vara perfekt för dig. Men det blir nog väldigt bra om det får ligga något år i källaren.

För mig är det verkligen gott och jag kommer nog att sitta med en för mig själv framåt småtimmarna.

Julölsindex 8,5/10
Pris: 44 kr 375 ml
Systembolagets ordinarie julölssortiment

Inga kommentarer: