2012-12-09

Nils Oscar – Julöl 2006

Ett öl som alltid står högt i kurs är Nils Oscars Julöl. När den inte visades på julölssläppet den 15/11 höll jag på att bli tokig, men den kommer ju faktiskt den 1/12 istället så jag är åter ganska lugn igen!

Här kommer en rejäl genomgång med lite äldre modeller av denna, enligt mig, Sveriges bästa julöl.

Ett öl jag hittade i Köpenhamn, eller jag hittade två varav den ena skickades upp till Stockholm och gavs till Gyllenbock. Han bjöd tillbaka med en från 2001. Väldigt kul att få prova 2001an också. Gyllenbock har precis som jag gått igenom de flesta årgångarna men missat just den från 2006. Jag får klara mig utan nästa år. Men jag kan glädja en vän så här i juletider.

Lite annorlunda brungulfärg.

Doftar maltig och kryddigt aningen avmattad doft av aprikoser.

Smakar väldigt maltigt. Den är inte helt klockren då det är lite oxiderat och det är lite smörigt, men det är gott. Det är en stor smak av aprikoser, jästa aprikoser nästan. Det blir därmed en viss sötma som dock dämpas av en mild kryddig ton. Att det sedan spelar vidare på lite russin gör det ändå lite sötare.

Det är ändå inte obalanserat, vilket är en bra egenskap. Det är lite som en lättare engelsk barley wine.

Men vad tyckte då Gyllenbock om sin sista pusselbit? Jo han erkände att det var en viss inre tillfredställelse och skriver så här om ölet.
 
"Ölet hade bäst före december 2012, var det fortfarande drickbart? Det vill jag hävda, visst kände man att ölet hade en viss ålder men de klassiska inslagen av papp var ännu inte tongivande. Ölet hade en vinös känsla, påminde en del om Madeira. Inslag av torkad frukt, en del smör, särskilt på slutet. Mild kolsyra, ingen humle vad jag kunde notera. I ärlighetens namn en del "damm" men i det stora hela helt ok, fast ingen sensation. Vet inte hur mycket kryddor ölet hade då den var ung, nu kunde man bara ana en lätt kryddighet."
Ganska likt ändå får jag säga! Även om det skiljer sig lite, det kan bero på en del saker. Människor upplever smak olika och det är ett 6 år gammalt öl, så det kan ha lagrats olika.

Stort tack till Gyllenbock för hans insats på Ölrådet! Skål Markus!

Julölsindex 7/10
Pris 50 kr 500 ml
Inköpt år 2010 finns inte i systembolagets ordinarie julölssortiment

1 kommentar:

Gyllenbock sa...

Skål Fredrik! En ära att få ha varit med på Ölrådet. :)

Väldigt roligt att läsa om dina intryck av NO 2006, äldre öl upplevs nog alltid lite olika, helt naturligt. Återigen stort tack för bytet!