2012-12-01

Anchor – Christmas ale (Our special ale) 1996

Haha där blev ni lurade! Här kommer ett bonusinlägg om Anchors julöl. Men denna är från skottåret 1996. Ja det var året som Eva Dahlgren och Efva Attling ingick partnerskap och banade vägen för många andra lesbiska par. Knugen, hans majonäs honungen fyllde 50 år, flugan internet slår igenom på riktigt i Sverige, Ludmilla Enquist vinner OS i 100 meter häck i Atalanta, fåret Dolly föds och så klart fotbolls EM.

De andra har ni förhoppningsvis redan läst om. År 1996 var trädet ett Quescus Alba. Det är med andra ord en Ek. Vit ek om man ska vara korrekt och det finns inte i Sverige utan är en amerikansk varriant.

Ska faktiskt ge cred till Mange som inte bara bjuder på ölet utan viste att Quercus var ek. Det kanske är något för bröderna Ek.

En mökrbrun ale med ett krämigt ljusbrunt skum precis som vanligt.

En hel del lingon och andra röda bär i doften. Det slår mig faktiskt att doften har mattats ner markant av åren.

Återigen är det en tunn öl trotts sin mörka framtoning. Smaken är väldigt söt. Stor skillnad mot 2011 (som vi vertikalade emot). Förutom sötman är det en välkomnade smak av rönnbär och lingon (naturligtvis). Återigen så slår det mig med häpnad är jag säger orden. Det är det bästa öl jag har provat från Anchor. Sanning med viss modifikation då en 5 år gammal Old Foghorn faktiskt var bättre!

Stort tack till Mange som drog fram denna ur källaren!

Julölsindex: 8,5/10
Pris: oklart 355 ml
Gåva och finns inte i Systembolagets sortiment

Inga kommentarer: