2012-12-13

Thisted – Jule Stenöl

Ja då tar vi ytterligare ett öl från Flegaard. En tråkig boardershop, men en ovanlig. För de har faktiskt lite öl som inte bara är dessa massproducerade lagerölen som går som smör. Tyvärr är det inte mycket av denna lite finare öl men några från Thisted brukar man kunna finna. Här har jag vid mer än ett tillfälle köpt Thisteds black ale, en väldigt trevlig black ale.
 
För 25 kronor får man ett väldigt häftigt öl. Jo för detta är ett öl som är bryggt men mitt i vörtkoket har man släppt ner en 800 grader varm lavasten vilket har karameliserat vörten och även tillfört en röksmak. Jag provade detta ölet förr året och jag har svårt att tro att man kunde brygga detta igen.
 
Mörkbrun öl och med ett mjukt och luftigt skum.
 
Doften är av malt, rökig och rostad malt. Men det är en viss sötma och så en kryddad doft som framförallt känns som kryddnejlika. Men det är även en doft av torkad frukt och lite apelsinskal.
 
Smaken är maltig, men drar till torkade aprikoser och en hel den nejlika. Men när kryddsmaken lägger sig tränger det fram en smak av pomerans. Men det är ett komplext öl som djupdyker och så kommer det en sötma, knäck, karameller och så röken. En riktigt bra röksmak som bara blir trevligare och trevligare för varje sipp man tar.
 
Ölet är värdigt nog att ge Jolabjor en match om vilket öl som är bäst till julmaten.
 
Julölsindex 8/10
Pris 25 kr 500 ml
Finns inte i Systembolagets sortiment

Inga kommentarer: