2012-12-07

Mikkeller - Santas Little helper 2011 Barrel Aged White Wine Edition

Som sagt tidigare:
En dansk öl i belgisk stil och även bryggd i Belgien på De Proef. Detta De Proef som knappt har någon egen tillverkning av öl utan livnär sig å att sälja andras öl. Framförallt är det Mikkeller som satt den bollen i rullning och nu brygger en hel del andra även hos De Proef. Svenska Mohawk tex.

Konsumerade detta öl under en Beer Makers dinner med Mikkel på Gastro i Helsingborg. En underbar middag där nog ingen kommer ihåg detta ölet.

Nej det var inte det man la märke till för att det ställdes så mycket andra och bättre öl på bordet den kvällen. Synd att ett så kul öl kommer i skymundan på det viset.

Detta är en mörk dryck som har ett enormt och maffigt skum. Sköna gardiner av skum längs glaset precis som tidigare.

Doften av jäst och lite kaffe är det som slår mig först. Sen kommer det en doft av torkade frukter och lite kavring. Den klara tonen av vitt vin slår på och det är en torr men relativt fruktig känsla som slår till.

Ja den är spritig, den är ordentligt spritig. I övrigt är ölet som sitt original där torkad frukt och en heldel muscovado socker utgör den större dele av smaken. En stor dos kryddor som kryddnejlika, ingefära och kardemumma och även de syrliga russinen.

Detta är oerhört komplext och det är spretigt och lite spritigt. Ett riktigt kul öl, men det tappar en aning i julkänslan när chokladen försvinner bort med en fruktig och torr vit vins känsla.

Julölsindex 7/10
Pris: oklart
Finns inte på Systembolaget

Inga kommentarer: