2012-12-24

The Bruery – Rugbröd

Ett av de absolut roligaste julölen jag har provat i mitt liv! Jag drack denna hemma hos Kristopher tillsammans med honom och Gripen förra året. nu har jag väntar i närmre ett år på att få dricka den igen!
 
En Belgisk saison till stilen. The Bruery har använt ett gammalt danskt recept på 8% ABV. Rågbröd och härligheter som står julen till. Det kan bara bli seger!
 
Ja så tänkte jag förra året och ja det blev ju en succé. Men nu när förväntningarna är högt ställda, vad tycker jag då?
 
Doften är av malt. Rågen är verkligen den stora aromens centrum. Så det doftar som ett nygräddat mörkt rågbrödbröd. En viss doft av choklad och kaffe.
 
Ja jäklar, det är verkligen en fantastisk smak. Det är ljuvligt och det är så hemtrevligt. Smaken är av råg, väldigt härlig och ändå får man in en liten syrlighet i ölet och det blir lite vinöst. Förra året skrev jag att man skulle kunna bre på lite leverpastej på glaskanten och det hade blivit som en julamacka. Det var ganska spot on!
 
En väldigt stor munkänsla och det absolut ända man kan ha något som helst klagomål på är att det kanske är lite mycket kolsyra. Men när kolsyran lagt sig en aning och värmen börjar komma till ölet så blir det en riktigt fin smak av choklad. Efter det så börjar det komma fram mer och mer smaker.
 
Det är en smak av torkad frukt, lite kanderade nötter och så avslutar ölet i en fin chokladsmak.
 
Förra året fick den 10 poäng och ja, det får den även iår då det är en helt fantastiks öl som passar väldigt väl till vår mat, det passar nästan bättre att bara sitta och njuta av efter maten.
 
Jaha, då börjar jakten på att få en till…ja jag måste ju ha en till nästa år!
 
Julölsindex: 10/10
Pris: oklart
Inköpt: Bytt med en amerikan och finns inte i Systembolagets sortiment
 
Ja just det. Detta är sista ölet ut. Det blev totalt 175 julöl. Jag har några kvar hemma som jag tyvärr inte han med.
Det kommer minst en recension på hembrygd öl till. Målet var 200, det trodde jag aldrig att jag skulle nå. Men att jag kom så fasligt nära med tanke på att vi fick barn mitt allt. han var dessutom 19 dagar försenad så att jag har klarat det är nästan otroligt!
 
Tack för att ni har följt min enorma julölsuppdatering!

2 kommentarer:

Hannes sa...

Stort grattis, framförallt till barnet men även till julölsrekordet!

Jonas sa...

Imponerande.It's a dirty job, but someone has to do it!