2012-12-15

Schloss Eggenberger - Samichlaus Helles 2010

Ja då kommer vi till en riktigt klassiker. En av väldigt få öl från Österrike, men ursprungligen från Schweiz och Hürliman Brewery. Bryggd i Österrike hos Brauerei Schloss Eggenberger och länge känt som världens starkaste lageröl på sina 14%. Men i den klassen har man blivit frånsprungen av tyskarna Schorsbräu och deras Schorschbock.
 
Ölet bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca ett år innan det släps i handeln. Men nu har vi lämnat original varianten och ger oss på den lite ljusare varianten.
 
Detta är med andra ord ett öl från 2009 och bryggt hos Schloss Eggenberg i Österrike.
 
Här är det sötman som spelar första fiol doft av russin, torkad frukt och pomerans. Men det är klart maltigare än de tidigare ölen.
 
Smaken är maltig, men det är en stor russinsmak. Som jag skrev om 1983an så påminner det en del om sherry då det är en liten bismak av körsbär och russin. Men det är väldigt sött från ljus sirap. En del pomerans som bryts ut ur den stora sötman. Nästan ingen beska alls i ölet, och eftersmaken påminner om glögg. Ja det är ganska juligt med andra ord.
 
Julölsindex 7,5/10
Pris: gåva 330 ml
Inköpt år 2011 och finns inte i Systembolagets sortiment, det gör dock 2012an

Inga kommentarer: