2012-12-15

Hürliman - Samichlaus Helles 1983

Ja då kommer vi till en riktigt klassiker. En av väldigt få öl från Österrike, men ursprungligen från Schweiz och Hürliman Brewery. Bryggd i Österrike hos Brauerei Schloss Eggenberger och länge känt som världens starkaste lageröl på sina 14%. Men i den klassen har man blivit frånsprungen av tyskarna Schorsbräu och deras Schorschbock.
 
Ölet bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca ett år innan det släps i handeln. Men nu har vi lämnat original varianten och ger oss på den lite ljusare varianten.
 
Detta är med andra ord ett öl från 1982 och bryggt hos Hürliman i Schweiz. Med andra ord är ölet bryggt ca två månader innan min födsel.
 
Doftar lite unket som många äldre öl gör. Men det är ändå en stor sötma som når näsan och det är ändå en doft av torkad frukt.
 
Smaken är anigen oxiderad tyvärr, det blir lite unket och funky, men det är trotts allt rätt så stora smaker av torkad frukt. Det är framförallt aprikoser som bryter igenom, men även lite pomerans. Men så är det en smak av dadlar och körsbär och det påminner lite om sherry. Jag är inte så glad för sherry, men det passar julen väldigt väl och det är förvånansvärt gott detta. Nästan ingen beska alls i ölet, men det är ganska sött och påminner om knäck.
 
Julölsindex 8/10
Pris: gåva 330 ml
Upphittat i Manges källare och finns verkligen inte på Systembolaget, men det gör 2012an

Inga kommentarer: