2012-12-15

Schloss Eggenberger - Samichlaus Helles 2012

Ja då kommer vi till en riktigt klassiker. En av väldigt få öl från Österrike, men ursprungligen från Schweiz och Hürliman Brewery. Bryggd i Österrike hos Brauerei Schloss Eggenberger och länge känt som världens starkaste lageröl på sina 14%. Men i den klassen har man blivit frånsprungen av tyskarna Schorsbräu och deras Schorschbock.
 
Ölet bryggdes mellan 1979 och 1997 hos Hürliman innan bryggeriet slog igen och man återupptog bryggningen på Schloss Eggenberg år 2000 med original receptet till hands. Detta öl bryggs en gång per år och det är den 6 december. Sedan lagras den i ca ett år innan det släps i handeln. Men nu har vi lämnat original varianten och ger oss på den lite ljusare varianten.
 
Detta är med andra ord ett öl från 2011 och bryggt hos Schloss Eggenberg i Österrike.
 
Återigen är det sötman som är a och o i detta öl. Men det är inte så konstigt eftersom sötma ofta kan dölja alkohol i ett öl. Det doftar för övrigt torkad frukt och pomerans.
 
Jodå, man försöker dölja alkoholen med sötman. Det lyckas dock inte helt och håller då smakerna inte riktigt hunnit växa ihop. Det är smak av ljus sirap och russin. Men det är en alkoholhetta som tyvärr är aningen oangenäm. En liten smak av sherry känner man då det är en hint av körsbärssmak i ölet. Körsbärsmarmelad skulle nog kunna vara ett passande ord.
 
Helt ok i vintervärmen, men julen i Skåne behöver inte vara så kall att man kan gott lägga den på hyllan ett tag till.
 
Julölsindex 6/10
Pris: gåva 330 ml
Systembolagets tillfälliga julölssortiment 1/12

Inga kommentarer: