2012-11-18

Ölvisholt Brugghús - Jólabjór

Ja, Jólabjór är här igen. Vår isländska vän gjord för det svenska julbordet och den hittills ohotade kungen av bästa öl till julmaten. Jólabjór är inte något man säger så lätt men det ska uttalas lite som att säga Yo-labjor. Du ska uttala r:et rullande inneifrån hanlsen. Tänk er att ni satt risgrynsgröten i halsen och gurglar ut ett R. Eller så säger du det bara på Skånska. Yo-LabjoRrrr.
Gött skånskistälndska lektion 1 är nu över, nu dricker vi en julöl!

Med en tuff eller skrämmande etiketten som bepryds av det isländska sagoväsendet Gryla kommer denna legendariska julöl åter i min famn. Gryla är till för att skrämma barnen på jul för att de ska vara snälla.

Jólabjór är en rökbock, bockölet dricks vanligast till påsk och passar därmed även till julen. För det är ju precis samma mat till julen som till påsken om man följer svenska traditionen. Bockölet är lite som en lager, men med mer malt och betydligt stakare.

Det är en blodröd men genomskådlig färg. Lite som svartvinbärssaft!
Doften drar så klart av rökigheten, men det är även en klar doft av malt och karameller. Jag tror mig känna lite doft av polkagris.

Smaken börjat sött, men sen kommer röken och tar över. Att röken spelar på första fiolen är bra. För det är både gott och lämpar sig väl till det svenska julbordet. En väldigt liten bitterhet och kryddnejlika kommer in i leken och det passar väldigt bra ihop.
Ölet är inte så kraftfullt och inte så extremt nyanserat. Utan det är välbalanserat och lite i tyglarna. Detta gör att ölet är både lättdrucket och väldigt passande till den mat vi äter på julen. Nosar på en 9a, men för mig är det inte helt klockrent att dricka till Kalle Anka eller efter maten när man bara vill njuta av att barnen sover och att det är 365 dagar till att tomten kommer igen.

Årets bästa öl till julmaten….so far!

Julölsindex: 8,5/10
Pris: 29 kr 330 ml
Systembolagets ordinarie julölssortiment

Inga kommentarer: