2011-12-06

Bryggeribesök på Worlds smallest brewery

Ja, det är onekligen världens minsta bryggeri då det enbart är på 0,8 kvadratmeter. Ja ni läste rätt, det är väldigt litet! Vi fick höra av det från Magnus på TWC under SBWF och en hel del av mina kamrater där frågade om jag inte kunde ta reda på mer om det. Eftersom det lät väldigt spännande tog vi kontakt och...nu är det dags!

Ja vi lämnar julölen för en stund. För några minuter sen la vi upp dagens julöl och det kommer ju härifrån så det passar väl sig väl att vi fortsätter med att berätta om Worlds smallest brewery.

År 2009 började Alan Dougan som kökschef på Malmös Operagrill. Det ligger som ni förstår i samma hus som Malmö Opera (Stadsteatern), mitt i hjärtat av Malmö.
När jag och Henning anländer är Alan fullt uppe i en bryggarkurs, vi kommer in och hälsar och känner direkt den underbara doften av vörten!

Alan berättar att när han 2001 blev medbjuden på Öresund öl och whisky festival fick han för första gången smaka på ett hembryggt öl. Han sa att det satte spår i honom och han några månader senare i Augusti 2001 började brygga eget öl. Alan berättar att han tror på att allt ska göras från grunden, inte bara maten på restaurangen.

Det var när Operagrillen inte kunde få in några bra lättöl som Alan bestämde sig för att göra sitt eget till restaurangen. Så sen 2010 serveras nu Sopranen, en lättöl på 50 IBU och bara 1,4% ABV.

Alans maxkapacitet ligger på 80 liter, och man använder sig av en stor 100 liters kittel. För att kunna hålla sig nere på runda 1 kvadrat så använder sig Alan av två smarta kryphål i lagen. Det är nämligen bara när ölet jäser som det räknas som att det bryggs.
Rättare sagt, när det är vört kan det hållas i ett oskattat varuupplag. Nedan ser ni jäsning av nya brygder i full gång.

Alan berättar att det är ganska hög efterfrågan trots allt. Bland annat kommer det att serveras IPA (som jag tyvärr inte snappade upp namnet på) och deras Imperial stout Basen på Bishops arms i Malmö.
Därför licensbryggs två öl nu på Stockeboda Gårdsbryggeri. Mozart och Tenoren.

Efter att vi diskuterat lite så slår Alan upp ett glas med Sopranen. Lättölet jag berättade om. Jag hade hört ryktet om att den var fin men jag trodde inte mina sinnen när jag kände doften och sedan smaken. Fruktansvärt bra lättöl. Som sagt helsjuka 50 IBU i ett lättöl på enbart 1.4%ABV. Alan ler och säger, vet du vad det bästa med den är? Du kan dricka massor av den! Det påminner faktiskt väldigt om Mikkellers American Dream nu när jag tänker efter.
Henning viskar i mitt öra, jävlar du nu kan Nanny state slänga sig i väggen! Och den är ändå fantastiskt bra.

Här följer några korta ord om övriga öler.

Mozart, en pilsner som är smörig och lite gräsig. Men även torr, så det blir lite toner av hö. En Trevlig sötma och en kryddad efterbeska.

Premium bittern Tenoren besitter en helt unik doft! Henning som dricker mycket bitter är lyrisk över doften. Det är en fin och mjuk bitter. Friska citrusfrukter som sätter smak, aningen pomerans och avslutar med lite smak av aska.

Så då det ölet som fanns på SBWF, Weisse Arne som inte ska förväxlas med Arne Weise. Nej det har inget med honom att göra, för helt ärligt. Vad har Arne Weise med opera att göra? Detta är i alla fall ett sött veteöl, ganska torr dryck. Smakar jäst och är aningen salt. Ligger kvar i munnen och bildar en smak av vaniljsocker.
Sen blev det Mjöd. Det är en grumlig dryck som doftar som äpplen och päron med en stickighet. Ja det påminner faktiskt lite om calvados.
Det är väldigt sött och honungen kommer från bikuporna på taket och det tränger fram mer och mer vad tiden ligger. Ja allt är verkligen gjort från grunden.
Tyvärr har vi även fått veta att mannen som hade hand om bikuporna nyligen gått bort. Vi skänker en tanke till hans familj.

När vi börjar prata om det så kommer vi åter in på något som jag och Henning pratat om. Balansen i ölen är förvånansvärt bra. Men då räknar vi inte in mjödet!

Ja det lär bli ett besök snart igen till Operagrillen. Måste bara prova deras isterband på hjort!

Här kan ni även läsa om Julölet Lucia di Lammermoor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har också läst en del om detta lilla bryggeriet. Mycket bra inlägg. Nu blir jag ännu mer sugen på att besöka det.

Balder sa...

Tack Robert!
Hör av dig om du har vägarna söderöver så svingar vi en bägare här.