2011-06-10

Xbeeriment Barrel Aged Black Force one

När vi var på Ölfestivalen i Köpenhamn fick vi med oss en trevlig överraskning. Ölet vi uppskattade mest under hela festivalen kom till oss på ett litet oväntat sätt. Som de flesta känner till är Mikkel och Jesper aka Mikkeller och Evil Twin bröder. Men de har en tredje okänd bror som heter Casper. Han serverade oss lite öl och briljerade med sina svenska kunskaper. Ja han talade flytande svenska.

Vi snackade lite och jag tog en Xbeeriment Leo och Daniel en Xbeeriment Hoppenheimer IPA som båda var sjukt fina. Jag berättade om att vi skrivit om Xbeeriment på vår blogg och att få hade hört talas om dem tidigare. DÅ sprang Casper iväg och hämtade Thomas.
Thomas Hoelgaard är en av två bryggare på Xbeeriment, den andra heter Anders Østergaard. Yes, jag lyckades göra ett danskt ö!
Eftersom vi tidigare har gett goda tips om Xbeeriment tyckte Thomas att det var rätt nog att vi fick med oss en flaska av deras lagrade Beer force One.

Ölet vi fick med oss var denna Barrel aged Black force One från Xbeeriment.
På bilden här till vänster ser ni flaska nummer 7 av 374, denna dracks på ölfestivalen, så det fick bli dagens bild.

Doften drog direkt av fatlagringen, man kunde känna att det var på bourbonfat man hade lagrat ölet, det var lite vilt i doften. Men de rostade tonerna sprack igenom och gjorde ölet mer åtråvärt.

Smaken var det bästa av allt, för det började som många fatlagrade öl gör. En syrlig smak, som när den precis ska skjuta till ordentligt ändrar karraktär helt och hållet och kommer in i en komplex sensation, där man känner att chokladen är centralt och att det kommer in lite toner av kaffe och en klockren humlebeska till eftersmaken.

Riktigt coolt att den ändrar karraktär så fort. Det är som att byta sida i en kvällstidning. Från ett jordskalv till drottning Silvias senaste ansiktslyft. Hur ska jag kunna få in att detta trotts allt var blanancerat? Ja det är det, på något konstigt vis. Munkänslan är även den utmärkt! Fyllig och fin, samt att det sticker till lite i kinderna av fatlagringen.
Vi frågade Thomas hur de hade lyckats med att ölet fortfarande fick behålla grundsmakerna i avslutningen. Det som många misslyckas med när de för en fatlagring. Receptet var att man hade ölet på fatet kortare tid. Så lätt, SÅ genialiskt!

Vi tre, Balder Röstlund och vår vän Daniel, var helt förställda på festivalen. Det är samma sak nu när vi provar detta öl igen! Magnifikt.
Vi tre hoppas verkligen att alla andra ölintresserade människor någongång får chansen att prova detta öl!

Ahh det är så gott att jag bjuder på en bild på mig, Balder, och bryggaren Thomas från Ölfsetivalen.


Vill ni läsa mer om Xbeeriment finner ni det här:
Balder om Hoppenheimer IPA
Ölrådet om Black Force One

1 kommentar:

Blogger sa...

BlueHost is one of the best web-hosting company for any hosting plans you require.