Kan även tilläggas att jag har gått och gift mig nyligen. Dock är mitt blogger-id fortfarande Eberlund men hädanefter benämner jag mig som Almryd istället, tex nedan när vi avlägger våra omdömen. För den som undrar vem fan den här Almryd är.
Första ölet!
Ciney Bruin
Alkoholhalt: 7%
Land: Belgien
Pris: ca 1 euro / 25 cl
Almryd:
Vinöst, mycket russin. Lite sirap och mycket torkad frukt, lite sötslibbig eftersmak. Lite för sött kanske, känns typiskt belgiskt. Gott, alkoholen märker man såklart inte av alls.
Betyg: 5
Olsson:
Efterrätt med farinsocker. Vinös och smaker om bränt farinsocker. Avslutningen är syrlig. Klassiskt belgiskt.
Betyg: 6
Röstlund:
Först ganska frisk, sen kommer en sockerchock som heter duga. Ganska vinös med russin.
Den är förhållandevis tunn, det är bra för det gör att den inte blir helt för sliskig.
Betyg: 5
Balder:
Doften är vinös och en aning fikon. Smaken döremot är inte det minsta vinös, men det är en hel del fikon, men mestadels russin. Väldigt lätt och lättdrucken förutom den lite för höga sötman i eftersmaken. Var i helsike är de 7%en? Snacka om dolda!
Betyg: 5
Ekström:
Mycket russin och med en helt ok touch av belgen... friska toner av lite aprikos tycker jag. Den tappa rätt snabbt och försvinner. Ett helt ok öl med 7 % abv!
Betyg: 5
Henning:
Great belgian beer, verkligen prisvärd öl som går ner med behag. Smakerna är bland annat muskotnöt och movitz i en skön blandning med körsbärstoner och en mycket söt och fin eftersmak. Ingen alkoholton anas.
Passar som hand i handske när du vill vara dig själv och resa till Belgien för ett tag.
Betyg: 7
Genomsnittsbetyg: 5.5
Nästa öl är lite av en klassiker och den förtjänar att få en plats i våra provningar :)
Brooklyn Brewery Brooklyn Lager
Alkoholhalt: 5.2%
Land: USA
Pris: 16.40 kr / 355 ml
Henning:
Ölet som förkroppsligar den härliga iden om att återuppbygga ölimperiumet som på gamla tider i Brooklyn. Koppargyllene färg och härligt frisk doft. För dig som inte provat det här ölet tidigare är det så mycket mer än en lager. Hemlig humle, ljuvlig löddrighet och stilig sötma. En mycket fin allroundöl som verkligen sticker ut. Plus för mycker snygg etikett.
Betyg: 8
Olsson:
Detta är en öl jag brukar ha som vardagsöl och det finns en anledning till det såklart. Det är lättdrucket utan att bli blaskigt. Det finns friskhet utan att bli tamt. Humlen finns där men blir inte för besk utan håller sig på den friska sidan. En bra lager helt enkelt. Säga vad man vill om USA, men detta är det USA jag drömmer om.
Betyg: 7
Balder:
Min öl smakade mäsk, köttkatt och lite järn. Den var kass så det blev vasken. Annars i vanliga fall är det den bästa lagern på bolaget. En lager som har en stabilt maltgrund och bjuder på med lite humle.
Betyg: 6
Röstlund:
En öl för grillmästaren att hålla i handen. Systemets bästa allroundlager ( kanske delad etta med landsorts lager). Bra maltryggrad och lite humle som retar smaklökarna. Bra grejer.
Betyg: 7
Ekström:
Jag är ett stor fan av Brooklyn bryggeriet, deras lager är nog den bästa som har rullat ut ur en massproduktion. Ska inte säga så mycket om smaken men den är faktiskt helt ljuvlig för att vara i kategorin! mmmm mums som en relativt oläcker dam skulle sagt i TV...
Betyg: 7
Almryd:
Riktigt bra lager med lite beska. Bra maltighet, riktigt fin lager och helt given när man besöker Debaser i Malmö... de få gånger jag är där...men jag vet iaf att de har brooklyn lager. Perfekt sommaröl.
Betyg: 7
Genomsnittsbetyg: 7
Sedan gick vi raskt vidare till lite IPA! En IPA som är kontinuerligt humlad med mer än 60 humlegivor under 60 minuter... verkar vara en sjukt jobbig öl att brygga om man frågar mig....
Dogfish Head 60 Minute IPA
Alkoholhalt: 6%
Land: USA
Pris: 16 dollar / 6-pack (355 ml)
Almryd:
Riktigt fresh. Sjukt fin doft av blommig sommaräng med fagra flickor som springer omkring med blommor i håret. Återhållsam behaglig beska... sa det om Brooklyn Lager också, men detta är också en perfekt sommaröl, bättre än föregående till och med. Jag, en grill, den här ölen. En symbios av sällan skådat slag.
Betyg: 8
Olsson:
Detta är jäkligt bra. Tyvärr kan jag inte sluta tänka på storebroren (90 minute IPA). Men jag ska försöka ge detta ett rättvist betyg ändå. Det är friskt och det är smakrikt. Detta är en amerikansk IPA precis som jag vill ha den. Visst, en dubbel imperial super flawless super triple IPA ger kanske en större upplevelse, men detta är fan ett hantverk med känsla.. Inte bara en smocka.
Betyg: 8
Balder:
Jag har redan upplevt dessa öl tidigare, en perfekt humlebeska som inte alls blir för mycket. Jag älskar 60+90+120 IPA från Dogfish. Som alla vet gillar Sam Calagione att experimentera. Här behövs inga experiment. Bara lite humle och en grund att stå på. 90 = 10, 120 = 9 denna får sitt betyg i överkant men väl en åtta.
Betyg: 8
Röstlund:
All respekt till dogfish head. Har inte druckigt en dålig öl därifrån. Deras standard ipa är inget undantag. Perfekt balans, klart man kan be om mer (90 min igen), men ibland vill man ta det easy.
Då är man i hamn med 60-ian. Finns inte mer att säga. Delaware roads take me home.
Betyg: 8
Henning:
Dogfish Head!! Doften från flaskan ger dig toner av citrus, och senare i glaset kommer en tydlig pomeranston. Jag älskar munkänslan som är härligt tjock och smaken har mycket djup. Du får en komplex upplevelse som är kryddad galet och bra. Fantastiskt fest-öl!
Betyg: 8
Ekström:
Jösses maria, jag drack denna ölen i USAsenast och kommer ihåg det som igår... helt underbart! De lyckas humla den perfekt och göra en av de bästa IPA som har vandrat på denna jord. Har även testat deras 90 min och det blir bara bättre. Citrus och friska smaker gör mig glad och som vanligt måste jag säga att jag är en sucker för ipa:s
Betyg: 8
Genomsnittsbetyg: 8
Ja ganska eniga om betyget på den. Det återstod dock ett öl och det var:
Shipyard Barley Wine Style Ale
Alkoholhalt: 8.5%
Land USA:
Pris: 11 dollar / 650 ml
8.5%
Olsson:
För att vara ett barley wine så känns det lätt. Men det är inte dåligt för det. Russintoner som sig ska och en viss rökighet, och jag tror den tjänar lite på att inte vara så överväldigande. Man känner många nyanser och svagheten ger munnen en chans att känna smakerna på riktigt. Avrundad och fin, helt enkelt, men jag tror jag föredrar ett barleywine med mer tryck (eller som de säger i Hörby: MER TRÖCK!).
Betyg: 7
Röstlund:
Ett öl som ska tillhöra barley winestilen. Tillskillnad från sina andra usa-syskon så
har den här en mer nertonad humleprofil. Det som står ut här är snarare malten, ganska rökig, lite choklad med bra bredd, sen kommer humlen i slutet med en pereferisk beska. Både doften och smaken har
toner som påminner om whisky(fat).Komplex, men tyvärr lite tunn.
Betyg: 7
Henning:
Krom och läder och gammalt konjaksfat. Faaaantastiskt underlig Barleywine, detta öl bjuder på en oväntad råsockrad och träaktig smak. Smäller högt i humlehalten, kramar frukterna ur californiens jord och fläskar på med russintoner. Gotti'gt öl för frusna kvällar. Som en halsduk i natt-picnicen.
Betyg: 7
Balder:
Flaskan är för det första hur snygg som helst. Clean och med det guldiga höljet över kapsylen. Doften är annorlunda och doftar lite julig kanel och lite russin. Smaken är sjuk, aningen komplex med drag av först rök och sen choklad, innan det kommer en svartpepparsmak som ger den en ny dimension. Vill inte kalla det för ett barley wine men jag kan gott uppskatta ölet i dig.
Betyg: 8
Almryd:
Luktar lite soya. Det har ganska varierande smaker, mycket som trängs på smaklökarna. Dock tycker jag den saknar en viss maltighet som jag förväntar mig i ett barely wine. Lite tunn, men ganska god ändå. Orkar inte skriva så mycket mer än så.
Betyg: 6
Ekström:
Håller med föregående talare om soyan, men när man smakar så glömmer man detta och fokuserar på den underbara smaken av barley wine... en mild ton av russin, choklad och kaffe gör att detta öl är i total harmoni. Man drömmer sig bort till bättre tider och man nästan fantiserar om att bada i barley! Den är nästan lite högviskös, len och helt underbar måste jag säga! Hade detta varit facebook hade den fått en tumme upp.
Betyg: 7
God värd som Olsson var och eftersom han hade lite av USA-tema så bjöds det på lökringar med chipotle-aioli. Gott! Perfekt tilltugg till öl :)
Ja, det var allt för denna gången. Men nästa gång när Balder är värd.. gissa om han kommer ha med sig nåt hem från Kanada när han kommer hem.
Själv ska jag återgå till mina tropiska fulöl som finns här på Bali där jag för tillfället befinner mig. Bintang och Bali Hai, helt otroligt att man kan göra öl som smakar så lite så att de får Heineken att framstå som en smakupplevelse. En prestation i sig kan man tycka :) På flyget hit fanns dock en stout från singaporeanska Archipelago-bryggeriet. Nog mer om det senare, kommer besöka några microbryggerier om nån vecka när jag befinner mig i Singapore.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar