2011-02-24

Malmö Brygghus XPA, månadsöl i mars

Malmö Brygghus senaste skapelse är visst en american pale ale med lite extra humle i. Ska provas vid tillfälle, låter ganska intressant. Så här skriver de själva i nyhetsbrevet.

"XPA - Extrahumlad American Pale Ale
Månadens öl för mars släpps den 25 februari.

I extrahumlad pale ale ökar inte maltmängden i receptet utan enbart mängden humle, vilket i sin tur gör att XPA:n får högre beska (IBU) med bibehållen alkoholhalt på 5%.

Anders gläds åt att denna öl följer den nya trenden på andra sidan Atlanten där amerikansk IPA med lägre alkoholhalt ökar i popularitet. Mer smak och mindre fylla!

Benny tycker att denna lite torrhumlade pale ale drar åt IPA-hållet. Den är lätt i kroppen, men har ändå en viss maltighet med kraftig fruktig humlearom som sitter kvar länge i smaken.

Thomas ser XPA:n som riktad till dem som gillar en öl med lite mer bett. Den är moderat i alkoholstyrka men har ändå väldigt mycket karaktär för att vara en session-öl."

Jag undrar om de använder samma recept som i deras vanliga pale ale och bara ökar humlen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Nä det är inte samma recept då våran vanliga Apa är 5,6% och Xpa 5,0
Benny

Balder sa...

Ölrådet skickar Henning för att undersöka saken!

Patrik Olsson sa...

Åh, Kul att självaste bryggaren kommer in och korrigerar (=

Henning sa...

Jag har provat den! och kan meddela att den är mycket lyckad. En härlig friskhet i kombination med spissig (malmöitiska för spetsig)humlekraft. Betyg 7/10.
/Henning