2011-02-13

Den bortglömda trappistölen - Achel Blonde

Från det bortglömta trappistbryggeriet.
Jag (Balder) och Röstlund käkade lunch här och gav oss på denna dryck som fanns i Balders kylskåp.

När man räknar upp dom samtliga Trappist ölen så glömmer man ofta bort Achel eller Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis som det ju så fint heter. Kallas även kort för Brouwerij de Achelse Kluis. I Sverige väljer vi att kalla det Achel.

Man glömde då ofta bort att dom faktiskt har två välsmakande öl, liknande en dubbel och en trippel. Även om man kallar det för Blonde och Bruin. Man har ju faktiskt både en blond och en bruin på 5% abv, men de som jag tänker på är på 8% abv.
Man har även en större butelj som det lär finnas 9.5 %abv i istället.
Achel uppfördes på 1600-talet men förstördes av under den franska revolutionen, men blev restaurerat och återuppbygt av Westmallemunkar, och det är troligen så de kom fram till att brygga öl.
Men under det första av världskrigen så förstördes bryggeiet igen och det dröjde ända till 1998 innan man åter började brygga öl igen. Så det är kanske en varning om att det kommer att bli ett världskrig igen. Spekulationer så klart, men vem vet?

När man återuppbygde bryggeriet så fick man återigen en hjälpande hand av Wesmtalle, men även av Rochefort. Så förutsättningarna är klockrena för munkarna att brygga ett mycket bra öl.

Achel Blonde 8% ABV
Är en halvklar gul dryck med minimala flyktande bubblor. Ovanligt klar för att vara en belgisk blonde. Den doftar som en jäst skumbanan!
När man smakar på ölet så är kolsyran väldigt markant likt många andra tripplar. Ja jag kallar detta för en tippel, då jag anser att det är en trippel. Ja kolsyran, den är markant som sagt men drycken är ändå frisk. Ölet vinner nog på att vara riktigt kallt, som det är under provningstillfället. Någon som druckit den bara kyld? Man känner jästen och det är en ton av skumbanan. Inte alls så mycket skumbanan i smaken som det är i doften, vilket är ett plus då det inte är en witte/weissbier. Jästen är sådär jordigt, svårt att förklara. Den är bara jordig. Det är mycket druvor i eftersmaken.

Samanfattningsvis så ska jag och Röstlund erkänna att vi inte är så bra på belgare, utan har Eberlund och Olsson till det, då dom är mycket bättre på det än oss. Det finns många smaker vi känner, men vi vet inte riktigt vad dom är. Hur som helst är ölet gott och det finns i utvalda butiker runt om i Sverige just nu. Kostar då 29.90 kr.

Inga kommentarer: