2010-09-13

Dryckesprovning på Systembolaget - Mat & Dryck

I torsdags var jag och sambon på en dryckesprovning på Systembolaget. Vissa utvalda butiker har det, lista finns här:

http://www.systembolaget.se/TjansterEvenemang/Dryckesprovningar/

Det var en julklapp från mig till sambon men hon har varit seg på att boka något. Man måste vara ute i god tid eftersom de är populära. Den vi gick på till slut hette Mat & Dryck. Den var mest vinorienterad, men visst förekom där lite öl också. Till drickan serverades lite mat som man smakade tillsammans med de olika dryckerna. 2 av dryckerna var öl, dels en Hoegaarden och även en Cooper's Vintage Ale 2010. Jag kommenterade deras val att ha med Hoegaarden istället för någon av de andra godare veteölen som finns och fick svaret att de tog den som var mest såld, helt enkelt. Trist, men ok tänkte jag. Kanske passar till maten.
Maten som bjöds till var:
En bruschetta med fetaost, jordgubbar och honung ringlat över.
Räkor med het chili.
Kycklingfile med ruccola, gul paprika och pinjenötter.
Hjortfärsbiff med stekta kantareller och brynt smör.
Grekisk yourghurt med honung och valnötter.
Samtliga rätter var kalla eftersom de inte har tillstånd att servera varm mat.

Till detta bjöds 2 vita viner, 2 röda viner, Hoegaarden, Coopers Vintage, Greengoblin cider samt ett dessertvin på slutet. Efter en liten demonstration på hur man bör smaka på dryckerna och en liten genomgång av samtliga, samt lite prat om hur olika smaker påverkar varandra, var det dags att äta och smaka sig fram. Man fick ett litet protokoll där man kunde göra glada eller ledsna gubbar för de olika kombinationerna. När alla smakat klart ca 60-70 minuter senare var det en gemensam genomgång på en whiteboard om vad folk tyckte. Den bästa kombinationen för mig var Cooper's tillsammans med hjortfärsbiffen. Det passade inte extremt väl, hade varit ännu bättre men en ännu smakrikare öl av samma typ men det gick ganska bra hand i hand ändå. Jag fick dock inget medhåll i detta bland de andra 12 deltagarna. Tror vi var 13 st totalt... Kunde även konstatera att Hoegaarden är ganska menlös när det gäller mat. Så fort maten smakar det minsta lilla så smakar ölet vatten vilket är trist. Kan vara att jag verkligen inte tycker om den till att börja med, men fick medhåll från de andra deltagarna om detta så är nog inte bara jag.
Annars funkade den torra cidern mycket bra med den syrligt söta bruschettan. Vinerna minns jag inte riktigt vad det var för några men hade inte tänkt gå in på dem ändå.
Ingen av dryckerna gick speciellt väl med räkorna och chilin.

I det stora hela var det en trevlig tillställning. Det var ganska mycket mat om man slog ihop alla rätterna och det var lite jobbigt att smaka allt med allt eftersom vi ätit middag precis innan. Vi visste inte att det skulle bli så pass mycket att äta, det fanns ingen information om något ang. provningen. Dock brukar man visst inte få så mycket mat, detta var ny catering och det blev mer än det brukade. Provningen hålls av de som jobbar i butiken, de har ju sina specialområden och intressen som de är lite extra utbildade i.
Provningarna kostar från 250 kr för en enkel vinprovning upp mot 1000 kr för champagneprovning. Denna kostade 400 kr och det kan jag tycka det var värt.

Det var hyfsat rikligt med vin, dock i underkant av ölen och cidern. Krävs lite mer av ölen för att smaka än vad som behövs av vinet. Provningen varade i ungefär 2 timmar.

Ser även fram emot nästa provning som är bokad nån gång sent i oktober, då 5 av 6 från Ölrådet ska gå på "Amerikanska microbryggerier". Ska bli mycket intressant att se vad som bjuds på då, förhoppningsvis nåt som man inte redan har köpt i butiken. Även en provning den 24:e november står på schemat, den gången blir det "Årets julöl & glögg". Kommer såklart skrivas mer om det sen.


2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul - vilken butik arrangerade denna provning

Almryd sa...

Det var Hansacompagniets butik i Malmö som jag var på. Glömde kanske skriva det. :)