2011-11-19

Julölsbloggen: Ölvisholt Brugghús - Jólabjór

Herregud, namnet är fruktansvärt jobbigt att uttala, någon som vet? Jo det ska ska uttalas lite som att säga Yo-labjor. Det är lite rullande r så det är lätt för mig som är född och uppvuxen i Skåne.

Så ja, med en grymt fräsig etikett, det kommer ju många sånna till julen, så kan man även läsa att det är Gryla. Ett mytomspunnet isländskt väsen som används för att skrämma barn till att vara snälla. Ungefär som vi har Leif "Loket" Olsson till.

Ölvisholt Brugghús - Jólabjór är en rökbock, bockölet dricks vanligast till Påsk och passar därmed även till julen. Bockölet är lite som en lager, men med mer malt.
Det är en blodröd men genomskådlig färg. Lite som svartvinbärssaft!
Doften drar så klart av rökigheten, men det är även en klar doft av malt och karameller. Jag tror mig känna lite doft av polkagris.

Smaken börjat sött, men sen kommer röken och tar över. Att röken spelar på första fiolen är bra. För det är både gott och lämpar sig väl till det svenska julbordet. Malten och kryddneijkan passar sig även den till julbordet. Själv efterfrågar jag mer smaker och tydligare smaker. Ett perfekt öl för de som inte är ölnördar!

29 kr för 330ml
Julölsindex: 8/10

2 kommentarer:

Obalanserad sa...

Jag å min vän brukar kalla den Joe Labero.. ;) God öl är det i vilket fall som helst!

Kristopher sa...

Jag tycker att den är helt suverän. Lättdrucken, lätt rökig och mycket god. Min favorit bland julölen än så länge.