2011-11-16

Julölsbloggen: Julöl i Sverige

Nej nu är det ta mig tusan dags för lite svenskt! Julölen härstammar ju trots allt härifrån. Det kanske är dags att vi kör lite historia.

Ja det är så att julöl härstammar ändra tillbaka till Vikingatiden då man lagom till julen höll stora fester där man offrade till asagudarna. Midvinterblotet är den stora offerfesten på vintern. Den hölls på vinterns absolut mörkaste dag. Det är dock osäkert när man väl höll Midvinterblotet, men det bör faktiskt ha skett i början/mitten på januari. Ett blot är ett offer som gavs till gudarna. Ordet kommer från gotiskan och betyder då dyrkan.

Man skålade och skojade friskt. Skål kommer för övrigt från vikingatiden. Man drack ur skålar som var formade som en skalp från ett huvud, ni vet översta delen av en skalle. Skål betyder just det, skalp.

Kan tycka att det är lite dåligt att inga bryggare gett Balder ett blot! Haha!

Trots att Sverige hade övergått till kristendomen så fortsatte julölen att flöda. Det innebär mer eller mindre samma sak, förutom att man inte offrade en lem till Oden, utan sanarare att man välsignade ölet i Jesus kristus namn. Grattis, jag bjöd er just på en anledning att dricka öl! Jesus vill det!

Det var faktiskt så att man hade en lag där samtliga gårdar i Sverige skulle brygga julöl och ännu värre. Det fanns en lag som sa att man var tvungen att dricka julöl på julen. Återinför den lagen säger jag!

Anledningen att våra Svenska julöl är lite tunnare än många andras är för att man bryggde så mycket öl att man var tvungen att dra ner lite på råvarorna i ölen.

Detta skulle vara ett inlägg om Jämtlands Julöl, den kommer imorgon istället!

Inga kommentarer: