2011-11-05

Amsterdam, reserapport del 3 - Ölbutiker

Amsterdam, en vacker, trevlig men ytterst bisarr stad, denna stad kommer att behandlas i dagarna fyra. I torsdags en kort summering och med lite saker man bara måste prova på i Amsterdam, igår blev det lite om barerna och imorgon om affärerna och på måndag slår vi till med en bryggerirapport.

Så det är dags att berätta om de två stora affärerna. Cracked Kettle är främst känt för sin sjuka webshop som kan få inte vad som helst lite när som helst.
När vi kom dit var webshopen nere på grund av semester. Men när webshopen är nere så passar man på att fylla på lagren. Ganska trevligt för mig att stiga på när man just fick in en leverans. Min annars kosta vistelse blev istället att prata öl med en av inköparna. Smått legendariske ägaren Jeff Cunningham kom in i butiken och hämtade ett par backar som det stod ”Jeffs” på. I dem kunde jag inte riktigt se vad det var i men jag tyckte mig nog se både en Wetvleteren 12 och en stormaktsporter.
Fick även se deras lagringslådor, i dem fanns ett av de bästa lagringsölen som finns. Sierra Nevada Bigfoot. Dom skulle säljas när de var 5 år gamla. Dvs när dom är som bäst!
Cracked kettle är för övrigt en ganska liten lokal med en trätrappa upp på ett mindre träloft som känns som att man ska kunna trampa igenom vilken sekund som helst. Det ser lite noncharlant ut, men misströsta inte. Man har verkligen kanon öl i butiken.
Med mig från Cracked kettle fick jag några hemliga öl, samt Lindemans - Äpple, Founders - Devil Dancer (som båda dracks på rummet) Bells - Expidition stout, Emelisse - Imperial Russian Stout och en Cigar City - Marshal Zhukov.

Den stora butiken är dock De Bierkoning! Man stoltserar med 1200 olika ölsorter på lager och man har en 81sidor lång lista på ölen som är inne just då. Maffigt och skrytigt.
Man kommer in till en disk och får kämpa sig fram innan man hittar ett par ganska stora korgar som man lätt och enkelt fyller upp med lite fina öler. Själv körde jag på hänga korgen i armvecket a la shopaholic.
Även här får man gå upp för en trappa till ett träloft. Här är det däremot känns det som om att man är omgiven av öl. Det är ta mig fan öl i varenda vrå man kan se! Jag hade bestämt mig innan att jag ska handla mycket lokalt och hoppa över ölen från USA och Skandinavien. Ja det gick väl som det gick, men jag fick med mig detta:
Klein Duimpje Huisbrouwerij - Juniper Ale, Flying dog - In Heat Wheat (som dracks på hotellet) samt några hemliga öl och dessa Founders – Dirty Basterd, The Bruery – Orcahrd White, The Bruery – Rugbröd, Emelisse – DIPA, Emelisse – TIPA, Emelisse – Black IPA, Emelisse – Barley wine, McChouffe, Ramses Bier – Dorstige Tijger, Southern Tier – Oat, Brouwerij De 7 Deugden - Stout & Moedig, De Molen – Blood Zweet & Tranen, De Molen – Rasputin, De Molen – Stout & Hop, De Molen – Kopi Luewak, De Molen – Mout & Mocca och slutligen De Molen – Tsarine Esra.

Blir hårt att uppdatera öl förrådet nu!
Nu bjuder jag på lite bilder från Bierkoning.


6 kommentarer:

Kristopher sa...

Bierkoning är en helt fantastisk affär.. Om man ändå kunde besöka den lite oftare!

Gyllenbock sa...

Jag håller med, Bierkoning är helt klart en av de bästa ölbutikerna i världen. Kettle var också bra men dyrare.

Stefan - Ölsvammel sa...

Hur låg priserna på dessa affärer? Vad kostad t.ex. De Molen?

Balder sa...

Bra fråga Stefan, jag lägger upp ett inlägg på vad det kostade ikväll. Jag har sparat kvittona för att se vad allt kostade. Plus att jag är så dum att jag för logg över vad jag lägger på öl varje år.

Staffan sa...

Balder
Saknar fortfarande priserna.
/staffan

Balder sa...

Förlåt Staffan dom är inne nu!