2011-11-06

Amsterdam, reserapport del 4 - Bryggerier

Amsterdam, en vacker, trevlig men ytterst bisarr stad, denna stad kommer att behandlas i dagarna fyra. I torsdags en kort summering och med lite saker man bara måste prova på i Amsterdam, i fredags blev det lite om barerna igår om affärerna och på måndag slår vi till med en bryggerirapport.

Tyvärr så kan det inte bli så mycket snack om bryggerier då jag bara hamnade på tre, ett av dem gick jag som sagt bara in på och nämns inte mer på denna bloggen på ett tag. Det andra var en brewpub som tidigare berättats om vid min pubrunda.
Ett brygger jag gärna besökt annars är Brouwerij 't ij som ligger på gångavstånd från centrala Amsterdam. Men på en av de där bisarra gatorna jag tidigare berättat om så hittade jag detta.

Brouwerij De Prael

Har ni hört talas om De Prael? Det är nog många som säger nej på den frågan. De Prael är ett ytterst litet bryggeri i det välkända Red Light district.

Ett besök jag råder folk att ta som har vägarna förbi. Runt omkring ligger det bordeller och coffeshops. Ett kanske inte helt optimalt läge, eller så är det just läget som ger det sin charm.
Här är det öppet varje dag i veckan så det är bara att glida förbi om man vill. Det ligger vid Oude Kerk som man lätt hittar. Jag kommer bara att berätta om en av deras öl. Så håll tillgodo.

Det har blivit dags att stifta bekantskap med Brouwerij De Prael - Willy. Till stilen en belgisk quadrupel på stolta 11.5% ABV.

En mörk dryck med bara ett minimalt skum.
Doften av jästa frukter som aprikoser, katrinplommon och russin når näsan. En svag doft, eller så är jag täppt på grund av helteckningsmattan på hotellrummet.

Det är en oerhört söt dryck. Aningen spritig men väldigt välbalanserad.
Det börjar med lite sötma, caramell, muscovadosocker och mörk sirap. Sen kommer det en liten brödighet som man sällan känner i en belgisk öl. Sen kommer det en viss spritighet som avslutas i frukterna från doften. Ja frukterna har legat i ett bad av sirap och råsocker innan dom hittat till ölet.

De Prael rekomenderas trotts denna sötsliskiga bira.

4 kommentarer:

fajanen sa...

Tack för intressant läsning. Amsterdam kommer att besökas för första gången i slutet på februari nästa år. Ska definitivt använda mig av några av dina tips.

Balder sa...

Trevligt! Vi kommer att ta en ny resa dit på försommaren. Det är inte många ställen jag faktiskt tycker så mycket om att jag åker dit igen. Amstedam och New York!

Almryd sa...

fulaste etiketten på länge. ser ut som typ en Eldorado-öl sponsrad av Willy's

Balder sa...

Kanske en aning Eldorado.
Men jag gillar den, den är ganska talande för dem. Sen valde jag den med skadad etikett för att förstärka känskan av det brokiga området.