2012-03-29

Emelisse - White Label Laphroaig edt.

Dags att plocka fram ett av Brils lite mer okända öler. Inte många som tänker på Emelisse när man snackar öl, inte heller när man snackar om Holländsk imperial stout.

Detta är iallafall Emelisses Russian Imperial stout som är lagd på Laphroaig fat. Låter som en vinnare för mig och Röstlund som båda älskar en bra Imperial Stout och även uppskattar en god rökig whiskey.

Snygg vit klassiskt etikett även om "vissa" klagar på att etiketterna är fula. Stilrena säger jag likt deras Holländska kollega De Molen.

Vätskan är svart som natten med ett fint brunt skum. Inte helt olikt motorolja.
Emelisse - White Label Russian Imperial stout Laphroaig edt.
Doften är absolut av rökig Islay whiskey. Viss choklad sötma i doften men det mesta är av malt whiskyn.

Direkt får man en cakao smak på tungan. Det över går vackert in i Laphroaigens rökighet och fat smak. Rök rök och rök följs av choklad, vanilj och det blir mycket komplext som en Russian imperial stout ska vara. En trevlig eksmak gömmer sig i faggorna. Tillsätter så klart vaniljen men sätter även lite smak av ekspån.
Eftersmaken är trevligt lång och man kan sippa på ölet i evigheter! Perfekt att dela på två, lika perfekt att dricka själv.

Skillnaden på detta mästerverk mot andra fatlagrade inperial stouter är balansen. Man har tillsatt lite socker som ger en balans på whiskeyn mot ölet. Det är riktigt gott!

Ekström var fan är ananasen?

Inga kommentarer: