2011-05-08

Cigar City – Or

Balder och Röstlund trummar vidare på Cigarr Citys dubbelkagge, idag är sista dagen och vad passar då bättre med Eithers bror Or?

Detta är en Black IPA och är en kollaboration mellan Hill Farmstead och danska Grassroots, men bryggd på Cigar City med deras råvaror. Båda ligger på 11,2% ABV

Utseendet är precis som broder Either. Mörk, mörk brun, nästan svart med ett ljus, ljust brunt skum.

Doften har den där träiga peppardoften (ja vi kom ju på det sen). Balder hävdar starkt att det doftar delikatess kryddad tomatpuré. Röstlund säger syltade gröna tomater. Det doftar helt enkelt tomat av något slag. Men det doftar även som en unken gammal timmerstuga. Detta i en positiv mening. Samma vinäger doft hänger med även i Or.

Om man kan få ut mer dofter av Or, så fick man ut mer smaker av Either.

Ur Or smakar man betydligt mer humle, mycket torrare. Balansen är som bortsupen av de 11.2% och det är färre smaker att binda ihop. Efterbeskan är dock bättre i Or, en riktigt bra efterbeska men även här en påtaglig torrhet. Torrheten slår in direkt i och för sig. Cederpeppar smaken är mildare i Or, till det bättre men upplevs fortfarande som stickig. Stickigheten tycker vi dock förhöjer munkänslan en aning i de båda dryckerna. I den absolut sista eftersmaken kommer det då fram en liten russinsmak.

Bröderna Antingen och Eller är öl som man absolut borde prova. Det nämligen väldigt gott! Men vinnaren är Either i vår bok.

Det är för övrigt fyra öl i serien, de andra heter Neighter och Nor. Men bryggs i Danmark hos Grassroots och i Vermont hos Hill Farmstead.

Inga kommentarer: