2011-05-07

Cigar City – Either

Jag och Röstlund tyckte att vi borde fortsätta vår resa med Cigar city vid rodret. Idag och imorgon kommer det två kollaborationsöl med Either och Or.

Detta är en Black IPA och är en kollaboration mellan danska Grassroots och Hill Farmstead, men bryggd på Cigar City med deras råvaror. Båda ligger på 11,2% ABV.

Mörk, mörk brun, nästan svart med ett ljus, ljust brunt skum.

Doften är av humle, friskt och härligt, lite Choklad, aningen vinäger och någon krydda. Röstlund och jag finner även en sträv doft av något rött bär. Smultron utbrister Röstlund. Men han vågar inte dra till med jordgubbs the en gång till med tanke på mobbingen senast! Det är en helt underbar doft i sin helhet i alla fall.

Smaken är komplex, frisk och söt. Man känner humle beskan men den är bara där som en stabil ryggrad som håller resten av smakerna flytande. En annorlunda kryddning, smakar som chili choklad. Chipotle säger jag glatt och Röstlund instämmer. Det är här jag kommer på det. Smaken är nästan som den där cederträds lagringen, den torra peppriga smaken som i Jai Alai. Det är alltså en torr finish av chilichoklad samt chokladsötma och rökmalt. Förstår ni komplexiteten i det? Det sjukaste av allt är att balansen är ett nyckelord i stora bokstäver!
Munkänslan är för övrigt halvfyllig.

Efter att ha konsulterat flaskan så stod det på framsidan att det är en lagring på cederträ.

Ölet avnjöts för övrigt till tonerna av Sultans of swing på Röstlunds vinyl spelare. Kunde inte bli bättre!?!

Inga kommentarer: