2010-02-22

Ölråd: 100219 Olsson

Nu har vi haft ölråd igen, kvällens värd var Olsson.

I sann Olsson-anda är första provölen på burk. Från Jordanien denna gång. Första gången Ölrådet dricker jordansk öl!

Kan nämnas att eftersom Jordanien nästan är uteslutande muslimsk så dricker de knappt öl själva. De gör dock 2 sorters öl, varav en är 8% och en är 10%. Intressant med tanke på att det är ett tokvarmt ökenland.

Petra
Land: Jordanien
Alkoholhalt: 10%
Pris: Ca 10 kr
Finns ej i Systembolagets sortiment.

Henning: Doften bjuder inte på mycket men liten honungston. Smaken är platt och har en söt eftersmak. Lättdrucken trots styrkan. Mumma i ett varmt land med bara två sorters öl.
Betyg: 4

Röstlund: Fin doft där man känner lite styrka, liten söt smak men för kort eftersmak. Väl dold alkoholhalt.
Betyg: 4

Eberlund: Riktigt förvånad! Ett land som inte dricker öl bestämmer sig för att göra en lager på på 10%. Och den är god! Cred för det!
Alkoholsmak i eftersmaken men en av de bästa lager jag smakat. Hade varit fin på en kamelrygg i ökennatten.
Betyg: 7

Balder: Henning tyckte visst den luktade sand. Jag tycker den luktar bikupa. Smaken är inte långt därifrån. Honung är nog den enda klara smaken man känner. Ingen eftersmak men detta är ju trots allt en lager. God, men inte mer.
Betyg: 4

Olsson: Jordanien! Ett av mina favoritländer. Öl är väl inte deras specialitet men jag gillar att de kan erbjuda oss två öl. En på 8% och en på 10%! Godaste lagern med så hög alkoholprocent jag smakat!
Betyg: 7

Ekström: Förvånansvärt god öl. De 10% gör sig inte påminda som den 10% i Bosman jag drack i Polen för 10 år sen. Smaken är simpel och enkel att dricka. Den är för enkel om man ska vara ärlig, ganska smaklös tyvärr.
Betyg: 3


Genomsnittsbetyg: 4.8


Judgement Day Ale
Land: USA

Alkoholhalt: 10.5%
Pris: 134,90 kr

Eberlund: Som på flaskan angett; russin. Nja.. lite portvinstoner nästan... gillar inte riktigt. Lite surt nästan, känns som ölen vill för mycket och är lite för ung. Kanske om man lagrat den några år så hade det kanske varit nåt.
Betyg: 4

Röstlund: Söt doft av alkoholdränkt russin. Komplex smak av russin, cacao och bitvis beska. Speciell öl och förmodligen på väg upp i formkurvan.
Betyg: 7

Balder: Söt som tjejen på Sunmaids russinförpackningar. Men detta är ett öl med smak av just russin. Lost Abbey slår till igen och brygger ett mycket speciellt öl. Det är dessutom förbannat gott. Doften är inbjudande och söt. Eftersmaken är len men håller i länge. Underbart som flickan sa.
Betyg: 7

Henning: En underbar doft möter dig som innehåller både plommon och russin. Smaken är komplex med inslag av smör, fikon, frukt och kryddor. En fulländad smak som gör livet värt att leva. Bör njutas långsamt med vänner.
Betyg: 8

Ekström: Smaken börjar som kaffesump och slutade som mörk choklad. Börjar längst ner på tungan och jobbar sig fram. En touch av surdegsbröd. Kan vara att man blivit bedövad men den goda eftersmaken försvann hyfsat snabbt.
Betyg: 6

Olsson: Så mycket smaker! Det var spretigt i början men sen ger det med sig. Blåmögelosten lyfter den så sjukt mycket! Jag gillar kraftiga smaker så visste det skulle bli ett högt betyg.
Betyg: 8

Japp vi åt åter igen blåmögelost i slutet av denna denna ölen. Passar så himla fint!

Genomsnittsbetyg: 6.6


Hy Cuvée 2009
Land: Italien (Licensbryggt i Belgien)
Alkoholhalt: 11%
Pris: 179,90 kr
Finns i Systembolagets tillfälliga sortiment.
Glömde fotografera denna så får bli en Google-bild.

Eberlund: En öl jag tittat på många gånger på hyllan på Systembolaget men det höga priset har övertalat mig att inte köpa varje gång. Det är jävligt gott. Sött och fruktigt som fan men saknar det lilla extra man ändå förväntat sig av denna. Som sagt, jävligt gott i sig men räcker inte ända fram. Lite synd, saknar unikhet. Hade man gått på prisvärdhet i betyget så hade det nog blivit en femma men ölen i sig är en sjua.
Betyg: 7

Henning: Fin flaks aoch dyrt namn lovar mer än det smakar. Doften av detta öl ger en tvålig känsla. Smaken innehåller vanilj, socker och godis. Tyvärr inte värd pengarna.
Betyg: 3

Ekström: Thomas tyckte denna ölen var ganska smaklös med tanke på doften... Höga förväntningar innan man smakade den... Smakar mycket socker.
Betyg: 3

Olsson: Det känns väldigt anonymt. En del knäckiga toner. Något för söt. Obefintligt skum. Om några år är den kanske bättre men nu känns den alldaglig och tam.
Betyg: 4

Röstlund: Intetsägande doft och en smak rik på malt som jobbar i uppförsbacke, inte så mycket mer.
Betyg: 3

Balder: Super Beer... nja att översätta super till stöl är lika dumt som att kalla detta superbt. Ölet i sig är en söt historia i stil med Petra. Här smakar eftersmaken dock något. Det höjer betyget till lite orättvisa femman.
Betyg: 5

Genomsnittsbetyg: 4.2

(Nu undrar nog en del vad 'stöl' är. Det är resultatet av att Eberlund inte kan läsa Balders handstil i omdömet och därav skrev Eberlund den bokstavskombination det liknade.)


Sedan var det även dags för en alldeles för tidig provsmakning av Eberlunds hemmagjorda öl men kunde inte hålla mig, var tvungen att smaka. Den var inte riktigt kolsyrad ännu och smaken kändes inte klar, lite mycket jäst i den just nu. Det smakade hur som helst inte illa och kan vara att den blir godkänd när den är klar. Återstår att se.

Så här såg den ut.

Brew #1
Alkoholhalt: 4.2%

Dessutom fick vi nöjet att smaka på min kollegas hemmagjorda öl som hette Winter Juniper. En mörk enbärsöl som han gjort som julöl om jag förstått det rätt. Väldigt gott! Maffigt och fina smaker, alla i Ölrådet gillade! Bra jobbat Anders på jobbet!



3 kommentarer:

Patrik Olsson sa...

He, kul att båda mina burköl fått identiska snittbetyg (4,8)

Ndesh sa...

Oj, första kritiker-recentionen av egentillverkad öl och kul att ni gillade den!

Din belg-specialare står hemma och väntar på att bli färdig, skall bli spännande att testa sen!

Kan även hälsa att en annan kollegas öl "Grimberg Winter" med stjärnanis och kanel var riktigt fin och passade perfekt ihop med kladdkaka.
Kolla om ni kan lägga vantarna på en sån också Kristian :)

/Anders

Almryd sa...

Kanske får se om man kan deala lite med Grimberg också :)