2010-02-13

Brewpub

Balder, Röstlund samt Röstlunds fru satte segel (på skobåtslampan) mot den kungliga huvudstaden Köpenhamn i vårt kära grannland Danmark.

Väl i Köpenhamn hade vi några mål längs vårt strövande på vägarna. Ett av dessa mål blev vår slutstation och den drog även med sig dagens, veckans, månadens största glädjemäne!

Slustationen heter Brewpub.

Brewpub ligger på i en K-märkt byggnad mitt i stan, bara ett stenkast från Ströget. Väldigt nära Rådhuset om man ska säga var på Ströget. Brewpub är känt som det nya ölköket, eftersom det fina med Brewpud är en retaurant, en pub och ett micro-bryggeri.

Vi fick se i menyn att man kunde ta en dryck som hette "De 5 utvalgte" vilket betyder de fem utvalda. Det var ganska givet att vi skulle prova en sån bestämde vi oss tidigt för.




Men innan det hade vi redan hunnit beställa in varsin Fish n' chips och varsin öl.

Detta visade sig vara klockrena val. För Röstlund läste igenom menyn och såg att i tartarsåsen hade man implenterat deras egen öl. Så att vi skulle ha en sån var rätt så uppenbart!

Det finaste med fisken var dock att den inte var överfriterad som man många gånger får. Utan det var mycket fick och smakade utmärkt.

Men till detta tog vi som sagt öl och ölen Balder tog in var den absouluta höjdpunkten på hela resan. En Coletrane!

Coletrane är en Imperial Stout med 8.1% alkohol. Färgen är mörk mörk mörk, men den ser inte ut att vara tjock som olja som många bra stouter är.


Coletrane är bryggd på fem olika sorters specialmalt och på amerikansk humle.


Smaken är helt otrolig! Detta är en stout som nog hade satt alla i ölrådets smaklökar i gungning. Den är aningen komplex, men efter ett tag så kommer det en svag sötma av fänkål som sedan glider mer och mer ut mot en lakritssmak som är väldigt behaglig för den blir aldirg söt. Smaken sitter sen i väldigt länge. Problemet är bara att den är så god att man inte hinner känna den fulla eftersmaken innan läpparna åter möter glaset och ölet sakta glider in i munnen.

Detta var total njutning och det slutade med att Röstlund och Balder hamnade där resten av kvällen.




Fru Röstlund blev även hon förälskad i ett öl denna kväll med det fräsiga namnet Georgia Brown.

Georgia Brown är ett brown ale som besitter 5.4% alkohol. Bryggt på chokladmalt, karamelmalt och biscuitmalt.

Besitter en viss fruktighet, nästan som om att den giriar lite mot en vinsmak. Vi fann med andra ord en fruktig brown ale. Spännande och väldigt god.


Det hela slutade med ölförälskerlser i underbara minnen. Vi kommer definitivt att åka tillbaka dit igen. En ny planerad resa finns, men datum är inte satt än. För ja, vi ska snart dit igen!

Det roliga var att när vi satt på tåget hem så bestämde vi oss för att ta en snabbis på Bishops Arms i Malmö eftersom det ändå var jävligt kallt. Väl där så träffade vi Menno Oliver från de Molen Brouwerij och HG Wiktorsson från Närke Kulturbryggeri.
Mer om detta kommer i ett blogginlägg senare.


Inga kommentarer: