2010-02-14

½ Idjit! vs Coletrane Imperial Stout

Nu kommer en riktigt tungvikts match i "versus" när det kaxiga bryggeriet från Mölndal kommer med ännu en uttrycksfull öl. Denna gången har Dugges Ale & Porterbryggeri kommit med ½ Idjit!.
Denna öl kommer att ställas mot ölen Coletrane från Brewpub.
Det blir med andra ord två Imperial stouts mot varandra.

Info (enl systembolaget): ½ Idjit!
Land: Sverige
Alkoholhalt: 7,0 %
Färg: Mörk, brungul färg.
Doft: Stor, nyanserad, tydligt rostad doft med med inslag av mörkt bröd, kaffe, knäck och choklad.
Smak: Nyanserad, tydligt rostad smak med viss sötma, inslag av vörtbröd, mörk sirap, choklad, kaffe och pomerans.

Info (enl Balder): Coletrane Imperial Stout
Land: Danmark
Alkoholhalt: 8,1 %
Färg: Mörk, nästan svart.
Doft: Stor doft av laktits, nyanser av kaffe, malt och fänkål.
Smak: Nästan precis som doften, men med den rostade smaken, samt lite sötmna. troligen från moscovadosocker eller mörk sirap

Etikett: ½ Idjit! - Coletrane 1-0
Tyvärr så kan jag inte visa någon etikett på Coletrane. Men jag ska försöka att förklara den med att det ser ut som en klassiskt jazz märke där man tydligt ser att det är John Coletrane spelandes på sin saxofon. För er som inte känner till honom så är det en av världens mest kända jazzmusiker och saxofonister.
Eftersom ölet bara serveras på fat, så finns det inte heller någon flaska att visa upp tyvärr. Men bilden här till vänster är ganska så lik. Men det ska till att den är rundad och att det så står Coletrane överst längs det rundade och i botten står det 8.1%. Med andra ord en ganska klassisk öletikett. Mycket snygg!


Men om etiketten Coletrane är snyggt gjord så är det ju inget jämfört med Dugges ½ Idjit!. Det är extremt tevligt att titta på den 500 ml stora flaskan och se dom ryska byggnaderna i bakgrunden där dom lyses upp av en stor sol i formen av ett hjärta. Så mycket älskar vi öl!
Dugges ½ Idjit! ser ni här till höger. Vill ni se hur den ser ut på flaskan får nu komma hem till mig eller googla!


Alkohol %: ½ Idjit! - Coletrane 1-1
Att Brewpubs Coletrane stoltserar med sina 8.1% råder det ju ingret tvivel om. Dessa hela 8 .1% döljs helt utmärkt av den perfekta smaken.
½ Idjit! har med sig generösa 7.0 % och även här så märker man inte alls av alkoholen. Med andra ord är det mycket bra alkoholhalt i båda ölen. Men denna ronden går till Coletrane.

Smak: ½ Idjit! - Coletrane 1-2
Det är nog inte många som skulle tro att Coletrane skulle mäkta sig med ½ Idjit! men det gör den och den gör det faktiskt bättre. Det är ett nästan helt dött lopp i denna matchen och jag tror att jag inte vill kora Coletrane som vinnare eftersom jag inte har smakat ½ Idjit! på fat. För väl där lär den ligga helt lika. Men jag ska vara ärlig. Vid ett ölråd hade jag mycket väl kunnat ge dessa två öl varsin 9a. Att få tian är bara ett öl värt just nu och så bra är dom tyvärr inte, men dom är mycket nära.



Inga kommentarer: