2010-02-16

Ölbryggning - Sextonde dagen, buteljeringen

Idag kände jag att det var dags att buteljera. Tog ett prov på ölen och den var färdigjäst tyckte jag... alkoholhalten slutade på milda 4.2%. Det får vi råda bot på nästa gång. Doften var det inget fel på, doftade faktiskt riktigt bra. Smakade ok också, om än lite brist på fyllighet. Får hoppas kolsyran sedan förstärker det. Påminde om något åt Guinness-hållet... lite blaskigt utan kolsyran.

Efter att ha roat mig en bra stund med att diska flaskor åkte de in i ugnen med lite folie runt toppen. Läst att det skulle vara bra sen när flaskorna svalnar så det inte kommer in skit.


Flaskorna befann sig i ugnen en stund och under tiden fixade vi med sockerlagen. Olsson roade sig med lite vetenskaplig undersökning av ölen.


Under tiden flaskorna svalnade passade vi också på att fixa över ölen till den andra jäshinken för att slippa bottenslamset. Här började också Noob-Fest 2010 med vår jävla hävert som bråkade. Den var inte alls sugen på att göra som vi ville och störade sig med att vika sig hela tiden på en massa ställen. Skitstörig, ska köpa en annan till nästa gång. Grr!! Så här trevlig såg den ut efteråt. Mums!


Sen var flaskorna svala och det var dags att få ner det i flaskorna. Sen var det klart! Nu påbörjas planerandet för nästa öl.... samt förberedelserna för Olssons öl som ska fixas på lördag! Bland annat ska lite kopparrör och lite annat grejs omvandlas till en vörtkylare.

Om två veckor lite drygt blir det dags att smaka på denna ölen då den förhoppningsvis är kolsyrad och fin. Ser fram emot det och rapport kommer på bloggen, så klart.





Inga kommentarer: