2012-09-18

Mikkeller Big worse red wine - Big worst congac

Mikkellers fenomenala barley wine Big worse och Big Worst kom i några olika fatlagringar.
Balder och Henning gav sig fan på att testa vilken av dem som bäst. I vår arsenal lägger vi till hembryggaren Arik då vi var på Resins(fd Olsson) svensexa. Vi är nog dom ända som har svensexa efter bröllopet, men det är bara för att bröllopet kom utan vår vetskap.

Denna kvällen kommer med andra ord att bli big, bad, worst!

Vi börjar med Mikkeller Big worse red wine edt.
Direkt ölet slås upp i glaset kommer Ölråds medlemmarna Almryd och Resin springandes. "Vi vill också smaka" två glas till och vi är igång med en ordentlig provning.

Alla reagerar med hur gott det doftar. Vin, russin, maskroser, caramell, melass, mörk sirap och feta ekfatstoner.

En mäktig öl som är väldigt komplex. Söt som socker, väldigt stor smak av rödvin, russin, härlig beska och portvinstoner.
Oerhört torr eftersmak som ändå medför en beska från den varma humlesmaken.

Spriten trycker igenom en aning men den är inte väldigt påtaglig. Väldigt god och kompetent öl som faktiskt gjorts sämre.
Det är dock på milda 12% ABV.

Big worst Congac edt då? Ja den känns ju väldigt spännande. Att lagra öl på confacfat är inte direkt vanligt. Oftast för att det inte riktigt blir bra, men Mikkeller tar en chans och gör det. En maffig barley wine på hela 18.7%.

Doften av Mikkeller Big bad worse congac edt. är verkligen av congac. En sötma som  är väldigt påträngande.
Viss spritighet i doften men en härlig karamellig touch. Viss humle doft som bara ligger på toppen av kakan. Härligt ekdoft, blandat med congacen.

Smaken är enligt Henning extremt spritig. Jag måste säga att jag håller med, det är riktigt spritigt, men jag gillar bettet i ölet, det ger verkligen en sann känsla av congac. Congacen är ganska påtaglig, så även smaken av ek.
Den nästan sötsliskiga doften är inte med i smaken. Det är sött, men inte alls så sött som jag först trodde att det skulle vara. Väldigt stor maltsmak som sig bör i ett barley wine. Även här känner man smakerna av humle som bara en balancerande krydda.

Problemet med detta ölet är att det mer eller mindre saknar kolsyra och det blir snabbt lite väl spritigt. Man blev iallafall väldigt varm efter vårt äventyr som involverar en bastu och en svinkall sjö. Att varmvattnet tog slut och gjorde att man fick duscha kallt hjälper inte heller. Men ölet värmde verkligen upp mig igen.

Inga kommentarer: