2012-09-24

20120901 - Ölråd Almyd: Mikkeller Dim Sum Beer, Mikkeller USAlive, Cigar City El Murciélago, Monk's Cafe Russian Imperial Porter

Sist vi hade Ölråd var det jag själv som stod för öl och husrum. Alla kvällens öl förutom den sista inhandlades i Köpenhamn, på/i Ölbutikken. Den sista är från systemets beställningssortiment. Går att beställa bara en flaska av den. Här är våra omdömen.
Sen är väl detta första Ölrådet som vi haft sen Olsson gick och gifte sig också. Så Olsson är numera Resin (som ölen!) när vi snackar omdömen.
Först ölet var visst skapat för att passa fint med kinamat på nån lyxkrog, så jag tänkte att varför inte testa det själv. Så jag fixade till lite hemmagjorda vårrullar med koriander, citrongräs etc för att matcha med ölen för att se om det lyfte eller sänkte ölet.








Mikkeller Dim Sum Beer
Land: Danmark
Alkoholprocent: 5%
Pris: 36 DKK / 33 cl


Resin:
Spännande öl. Många spännande men ganska tillbakahållna smaker. Koriandern hålls i schack och citrongräset sticker fram lagom mycket. Kanske lite tråkig på egen hand, men till maten gör den sig jäkligt bra. Alla kinarestauranger (och kanske indiska?) restauranger borde ha denna på menyn.
Betyg: 7

Balder:
Kul öl, i början tycker man att den är lite trist och att malten är lite malplacerad. Men med maten vi fick till är den klockren, malten är trevligare och bidrar med en riktigt trevlig maltsötma. Ölet i sig har ett litet bett men det är inte så att man trillar av stolen.
Aja, Mikkel vet vad han sysslar med när han har maten att spela mot. Utan mat får den en femma men med maten får man se storheten i ölet. Stort plus till Almryd som gör godare vårrullar än han serverar öl.
Betyg: 6

Röstlund:
Trevligt med öl tänkt för en speciell typ av mat. Ganska påtaglig malt, men med citrongräs som kryper igenom och fräschar upp. God öl som passade väldigt bra till de utmärkta vårrullar som serverade till.
Betyg: 6

Henning:
En lagon maltkropp tillsammans med en lagom häftig smak. Inget överraskande i själva ölet. När vårrullarna kommer in höjs upplevelsen märkbart. Maten lyfter ölet och smakerna från asien går hand i hand med detta försiktiga öl. Själva ölet är det mest lättdruckna Mikkeller-ölet jag druckit. Eloge till Almryd som handgjort goda vårrullar.
Betyg på ölet: 5
Betyg på maten: 8

Almryd:
Ölen i sig är inte något speciellt men god ändå. Men som utlovat så passar den finemang till asiatisk mat. Serverade hemmagjorda vårrullar till med koriander, citrongräs, ingefära och andra asiatiska kryddor och ölet lyfts till att verkligen bli en perfekt dryck till det. Ska man betygssätta ölet för sig eller tillsammans med maten är frågan? Jag väljer att göra det tillsammans med maten för ölet är framtaget för det ändamålet.
Betyg: 8

Medelbetyg: 6.4

Sen gick vi vidare till mer Mikkeller. En "belgare" med lite brettanomyces i.

Mikkeller USALive
Land: Danmark
Alkoholprocent: 8%
Pris: 78 DKK / 75 cl
Så här tyckte vi om den.

Almryd:
Underbar doft, och fina belgiska smaker. Bretten är inte jätteframträdande men man känner det är där. Smaken hänger kvar i munnen väldigt länge. Enda negativa är en lite frän smak som uppenbarar sig i eftersmaken men det är inte så betydande. Detta är i min smak.
Betyg: 8

Balder:
En komplex öl som giver och det tager. En syrlig doft som inte helt passar in till den välhumlade men ändå balanserade ölet. Hur man nu än lyckas balancera ett komplext öl som detta. Framförallt när det är bryggt på brett. Bretten bidrar till en riktigt härlig syrlighet och ändå kommer det fram en väldigt trevlig sötma från malten. Jag gillar verkligen detta öl för dess komplexitet, spretigt men ändå balanserad.
Betyg: 8

Resin:
Som en välhumlade belgisk pale ale där mr Hull (a.k.a. Brett Hull) gör ett fint inspel och skapar en komplexitet som gör detta till ett öl man kan leva med en hel kväll. Lite halvvild men samtidigt söt. Syran är ganska tillbakahållen, på gott och ont. Normalt gillar jag när de ofrivilliga spasmerna i kinderna av syran och surheten, men mildheten i detta är också mysigt.
Betyg: 8

Henning:
Man vet inte helt vad man ska förvänta sig av en crossover öl som denna. Härlig, gräsig doft och smaken är en riktigt trevlig explosion av stickig humle och jäsig bubblighet. Jag älskar den otroliga eftersmaken som bara går och går och går. Skulle kunna tänka mig ännu lite mer Brett. Ett härligt öl som står stadigt i jorden. Detta ölet gör mig glad.
Betyg: 9

Röstlund:
Wild ale, vild av humle. Återhållsam syra, men där humlen sticker ut och först bjuder på en kiwiinfluerad eftersmak som när ölet går mot rumstemperatur släpper ut beskan i en behaglig blom. Det ackompanjeras av en mjuk jordighet som balanserar brygden.
Betyg: 8
Medelbetyg: 8.2

Nästa ut var den öl jag själv var mest nyfiken på.. lagrad i tequilafat, och kryddad med spiskummin och limeskal. Lät lite udda...

Cigar City El Murciélago
Land: USA
Alkoholprocent: 9.5%
Pris: Tror den kostade 139 DKK / 75 cl

Almryd: Alltså.. sjuk öl smakmässigt. Spiskumminen är väldigt påtaglig och jag vet inte vad jag tycker om detta. Lime och tequila-smaker är rätt lena och tillför en hel del. Jag tycker den smakar väldigt likt trätandpetare med mintsmak...Luktar lite så också. Det är gott på nåt konstigt sätt men tror att spiskumminsmaken kunde varit lite mildare. När man har tagit en klunk och väntar lite känns det nästan lite som om man nyss ätit något kryddstarkt. Sjukt jävla udda. Men gott, men samtidigt så långt ifrån tradionell öl att man inte vet vart man ska ta vägen. Liten sötma finns där också, alkoholen känns helt obefintligt trots 9.5%. Roligt, udda, skumt, what the fuck. Lite så känner jag. Högre betyg för att göra nåt så crazy som ändå funkar på så många plan.
Betyg: 7

Resin: Vet inte riktigt hur jag ska beskriva detta.. Det påminner om sojabitar stekta med olivolja och kebabkrydda från Özens Allfrukt. Det är inte på något sätt ett dåligt betyg, men kanske ett betyg som få kan relatera till. Egentligen är det väl spiskumminen som slår igenom.
Betyg: 7

Röstlund: Från början kändes det här som total galenskap. I takt med att tempen stiger i glaset ökar komplexiteten. Tequilafatet och limen skapar ett samspel som balanseras av spiskumminet. Denna öl förvandlas från något konstigt men roligt, till något underbart och komplext.
Betyg: 9

Balder:
Kom till Amlryd, bli bjuden på vårrullar (Dim Sum) och tacos med tequilla! Ja det smakar lite som en vanlig Anders Svensson Taco. Fan vad jag avskyr den människan! Men detta ska inte hanla om en totte som hattar runt och blandar saft. Detta ska handla om ett öl som är som är extremt finurligt samtidigt som är det alkemi som inte blir guld. Vid första anblick(smak) så är det inte något vackert, utan en ett dåligt experiment som smakar spiskummin. Men efter att man låtit det ligga i glaset i några minuter och låter det vara ett öl som man bara kan njuta av. DÅ vänder det och man börjar uppskatta spiskummien och den underbara citrusfruktigheten limen ger. Jag börjar gilla detta extrema öl som är så snnslöst komplext att många andra komplexa öl kan dra dit pepparn växer. Första betygen var en sexa, men jag ändrar mig nu....
Betyg: 8

Henning:
Att beskriva den här ölen är som att bygga lego, det finns många olika klossar att välja mellan. Det är en rolig öl och du hittar bland annat lime, kryddighet och en hint av kokos som troligen kommer från fatlagringen. mycket tanke och galna ideer ligger med säkerhet bakom det här ölet som kan passa på sommar-festen. THIS is a Cool Brew!
Betyg: 8

Medelbetyg: 7.8

Sist ut var en svensk porter. Den vi provade var No 4 (kom vi fram till). Ratebeer listar ölet i några olika varianter men alla är svagare än vad som stod på vår flaska... vilket var ganska massiva 13.5%. Sen måste jag bara säga att priset på 27 spänn och några ören är löjligt så vill ni prova så knalla in på närmsta Systembolag och beställ hem en flaska. Så här tyckte vi om den.

Monks Imperial Porter No 4
Land: Sverige
ALkoholprocent: 13.5%
Pris: 27.90 kr / 25 cl

Almryd: Lite rökig smak, smakar nästan lite cigarr-aktigt. 13,5% men känns nästan lite tunn på nåt konstigt sätt men 27 spänn är ett helt galet pris. Den kunde haft ännu lite mer chokladig smak och större kropp. Kaffetoner som genomsyrar ölet. Helt ok men hade väntat mig lite större smaksensationer från en så potent imperial porter. Fast den är lite elegant på nåt sätt ändå.
Betyg: 7

Resin: Olivolja och kakao. Fina fisken skulle jag säga. Någon borde tipsa alla fyllegubbar om att detta är en öl som får dem fulla för en ganska liten peng. det var ganska stor skillnad mellan de olika flaskorna, men det är väl sånt man får leva med när man dricker svenska småbryggeriers öl.
Betyg: 7

Röstlund: Tätt och mörkt. Lite fruktigt med efterföljande kaffetoner, alkoholen döljs väl i denna huvudstadska imperialporter. Väldigt behaglig.
Betyg: 7

Balder:
Härliga komplexa smaker och framförallt choklad. Doften är av renaste cacao och det påminner sig i smaken. Det är en len och bra. Otroligt att det är på över 13% ABV. Visst den är len, den är bra, men det är inte helt perfekt. Det är vissa kosmetiska missar i ölet. Den är lite för mild och det är lite för lite rost i. Men i övrigt är det ett bra betyg. Bästa ölet jag provat från Monks.
Betyg: 8

Henning:
Kakaosmakande och klistrig coolt mästerverk från Monks som verkligen visar var skåpet ska stå. Värmande, våldsamt och vackert. Jag älskar detta ölet.
Betyg: 9

Medelbetyg: 7.6

Det var allt från min provning. Mer kommer framöver!

Inga kommentarer: