2012-09-25

Mer skånsk lambic, mer hembryggd lambic och mer lambic till laxen

Jaha det fanns ju redan skånsk lambic. Eller iallafall suröl bryggt på brettanomyses. Detta av en hembryggare som verkligen gör min sura dag bättre.
 
När man har haft en riktig skit dag och har ett öl i kylen som heter Suur & Tvaer måste man nästan ta den.
 
Ni undrar kanske men som har bryggt denna öl. Det är prisbelönta Hampus Olofsson, som har priser från såväl SM i hembryggning som Maltes hembryggarfestival.
Dom flesta känner nog till Hampus från Sveriges Bryggradio. Hur som helst, nu vi ska prova öl.
 
Ölet är aprikosfärgat och saknar mer eller mindre skum helt. Inget negativt i en suröl då. Minimala bubblor, nästan så att man får använda lupp för att se dem.
 

Doften är väldigt mild. Den är dessutom grymt svårplacerad. Det kommer en doft från barndomen och mors kök när hon bakade.
En viss doft av torkade aprikoser. Ganska söt doft. Men herregud. Jag kan verkligen inte komma på vad doften är. Lite som deg till kanelsnäckor. Ja det är hemtrevligt!

Det serveras fisk i mitt hem idag. Det finns ett helt gäng som parar fisk med veteöl. Vilken miss, det ska vara porter, stout eller suröl. Surölen mot den salta laxen blir en duell i munnen som inte vill ge vika för den andre parten. Dessutom blir det ett samspel som ger hela upplevelsen mer djup och en ny syn på en gammal dassig maträtt som varmrökt lax med potatismos och stjälkselleri.

Ölets smak undrar ni då så klart om. Den är himmelsk, inte en 10a men det är klart på toppnivå. Det är en riktigt härlig syrlighet, tyvärr lite för lite för mig. Men väl så bra!
Viss sötma i ölet som kommer fram, vilket blir mer påtagligt ju längre upplevelsen lider. Lite för söt kanske. Får även en känsla av vete i ölet.
Det ända jag saknar är lite riktigt funk i ölet.

Den befarade veten bidrar till en större munkänsla. Den är klart godkänd, om inte rent av bra för att vara en lambic.Vill man se mer av Hampus, Sveriges Bryggradio eller rent av dricka hembrygda öler så ska man göra så här.
Imorgon klockan 19.00 kommer det att talas om Evolution i Bryggradion. Tre olika hembryggare berättar om hur de utvecklat sin bryggning säger hemsidan. Något jag kommer att lyssna på!

Maltes hembryggarfestival går av stapeln den 20 Oktober. Där kommer ni att se min fula nuna, nej inte bara som provsmakare utan även som experimentell bryggare. Mer om det i framtiden...

Inga kommentarer: