2012-09-16

Fight of the Pale ales Lagunitas vs Sierra Nevada

Idag kör vi en fight mellan två pale ales. En av ölnördens ofta inkörsportar är pale alen. Framförallt den amerikanska pale alen. Som på senare tid är kallat APA. En av mina första amerikanska pale ales jag verkligen kände för var North Coasts Red Seal. Den kommer inte att finnas med i dagens kamp då jag har ett för stort hjärta till den. Så idag provar jag den "nya" Lagunitas New Dogtown Pale Ale mot den gamle långköraren Sierra Nevada pale Ale.

Det är inte mycket som skiljer dem åt utseendemässigt. Det är två bärnstensliknande drycker med ett litet vitt stickigt skum.
Vi går därför på de viktigaste ölen emellan. Smak och doft. Vi börjar med doft.

Lagunitas:
Riktigt härlig humledoft. Sharonfrukt och annanas är de två citrusfrukterna jag känner mest. Kommer en räjäl doft av blöt halm. Den klassiska Lagunitas husdoften av bränt socker och hårdplast.

Sierra Nevada:
Inte alls lika tuff humledoft. Den är klart där men det är mer av sparris och halm. Ingen sötma alls i doften.Smaken då, det är här det ofta avgörs.
Sierra Nevada:
Frisk som flödersaft på sommaren! Härliga citrustoner. Väldigt frisk och fin. Halmen är med i smaken. Den är dock mindre nyanserad än vid doften. Väldigt bra balans mellan humle och malt vilket gör den till en mycket kompetent pale Ale.

Under tiden som jag rensar paletten med lite Snyders, världens bästa ölsnack. Kan jag meddela att Sierra Nevadan har 5.6%ABV och Lagunitas har 5.9%ABV. Med andra ord, inga större skillnader.

Lagunitas:
Här har vi en pale Ale med ett större humlebett. Klart mindre balans och det är smaker lite överallt. Stor matsötma som kompletteras av smaken av citrus hittills är det bra. Men sen kommer det en felsmak som man i många fall kan uppskatta. Den är väldigt besk. Ja ja, jag vet att det ska vara beskt men det är ett uns av fel i detta.
Nu är det inget större fel i det, men det fanns ett fel! I nästa andning kommer den där klassiska Lagunitas hussmaken fram. Bränt socker och hårdplast. Jag inser själv hur dumt det låter, men det är så jag känner det i smaken.

Smakmässigt tycker jag att Lagunitas är godare, men Sierra Nevadan är bättre utförd. Men det är smaken som räknas så Lagunitas New Dogtown Pale Ale är vinnaren av denna batalj.
Detta kan så klart förklaras i att New Dogtown pale ale är klart färskare när den kommit in.
En sak som är bra, rent av lysnade med dessa två är priset.
Lagunitas går av för 21 kronor och Sierra Nevadan för 24 spänn

2 kommentarer:

Kristopher sa...

Sharon är ingen citrusfrukt.. Det är en fröväxt/stort bär :)

Obalanserad sa...

Ananas är väl inte heller citrus?! ;)